US elections20 jan '12 06:02

Republikein Gingrich: media verwoestend

Auteur: Fleur de Bruijn

De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich heeft de Amerikaanse media ‘verwoestend, vals en negatief' genoemd. Hij vindt het de schuld van de media dat minder Amerikanen een publiek ambt ambiëren.

Gingrich reageerde, aan het begin van een verkiezingsdebat South Carolina, woest op een vraag van CNN-presentator John King. Hij vroeg de politicus naar het door ABC News gebrachte verhaal dat hij ten tijde van zijn huwelijk een open relatie wilde met zijn ex-vrouw. Dat King het onderwerp ter sprake bracht, vond Gingrich verachtelijk: “Ik ben het zat dat elitaire media president Barack Obama beschermen door Republikeinen aan te vallen'', zei hij.

Aantrekkelijk privéleven
Na zijn uithaal ging hij kort in op het verhaal dat eerder door ABC News was gebracht. Volgens hem klopt er niets van de lezing van zijn ex. Het privéleven van Gingrich is al jaren onderwerp van gesprek: de politicus bedroog diverse geliefden en is inmiddels bezig aan zijn derde huwelijk.

Romney toch Iowa verloren?
BNR''s Reinout van Wagtendonk vertelde vrijdagmorgen tegen Humberto Tan dat Rick Santorum de winst in Iowa heeft geclaimd. De uitslag zou zijn herzien en daaruit blijkt dat Santorum nipt heeft gewonnen. Toch heeft Romney nu meer te vrezen van de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigde Gingrich. In de peilingen voorafgaande aan de voorverkiezing in South Carolina zit Gingrich Romney op de hielen. Wat de gevolgen zijn van de uitspattingen van Gingrich tegen John King is nog niet bekend.

Perry afgevallen
Aan de voorverkiezing in South Carolina doen naast Santorum, Romney en Gingrich ook Ron Paul mee. Rick perry is  inmiddels ook afgevallen. Als Romney de krachtproef in South Carolina goed doorstaat en op 31 januari ook goed presteert in Florida, kan de nominatie hem niet meer ontgaan, zo verwachten politieke waarnemers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen