US elections19 jan '12 15:25

Rick Perry trekt zich terug

Auteur: Harmen Simon Teunis

Rick Perry trekt zich terug uit de strijd om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

Dat verklaarden bronnen rond zijn campagne donderdag tegen nieuwszender CNN. Perry komt later donderdag met een verklaring.

Dure blunders
De Texaanse gouverneur Perry ging een paar maanden geleden nog aan kop in de peilingen. Maar een paar blunders op rij in verkiezingsdebatten zorgden ervoor dat hij flink wat populariteit inleverde. In New Hampshire kreeg hij vorige week maar 0,7 procent van de stemmen.

South Carolina
Het besluit van Perry valt 2 dagen voor de verkiezingen in South Carolina. Aanvankelijk wilde Perry zijn geluk nog in deze staat gaan beproeven, maar de peilingen wijzen uit dat hij kansloos is.

Correspondent Reinout van Wagtendonk denkt dat Perry bovendien onder druk is gezet vanuit de rechterflank van de Republikeinen, "om zijn lijden en dat van de partij niet langer te laten duren. Die rechtse mensen willen nu één front gaan vormen tegen Mitt Romney. Vandaar deze timing. En er zat echt geen enkele kans meer in voor deze Rick Perry."

Amerikaanse media verwachten dat Perry nu de politieke veteraan Newt Gingrich gaat steunen.

Kanshebber
Mitt Romney wordt door velen gezien als de belangrijkste kanshebber om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Hij is de favoriet in South Carolina, maar Gingrich kruipt in de peilingen steeds dichter naar hem toe. In een peiling gaat Gingrich zelfs aan de leiding in de zuidelijke staat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen