US elections2 apr '12 06:26

Heart of Texas | Bidden tegen abortus en Obama

Auteur: Anne-Greet Haars

Abortus is al 40 jaar legaal in de Verenigde Staten. Maar als het Hooggerechtshof in Washington de Amerikaanse staten opnieuw de mogelijkheid zou geven om abortus te verbieden, dan zou een staat als Texas geen moment aarzelen om dat ook te doen.

Tekst en beeld: Reinout van Wagtendonk

Als Heather Gardner en andere leden van de Austin Coalition for Life niet iedere dag stonden te bidden bij een anoniem plukje laagbouw aan de drukke Anderson Mill Road had je geen idee dat er een abortuskliniek zit. Maar de postende demonstranten met hun bijbels en gebedskransjes trekken de aandacht. Vervolgens zijn de vele beveiligingscamera’s ook een aanwijzing. Heather vertelt dat de dokter achter het stevige hek niet alleen zijn praktijk heeft maar er ook woont.”

Controversiële kwestie
Heather is al vanaf de middelbare school betrokken bij de anti-abortusbeweging. Als studente aan de Texas A&M universiteit deed ze voor het eerst mee met een demonstratie bij een kliniek en dat vond ze doodeng. “Het is zo’n controversiële kwestie,” legt ze uit. “Het is griezelig om zo dicht te komen te staan bij de realiteit van wat zich in zo’n kliniek afspeelt. De meeste mensen die voor het eerst komen bidden bij een kliniek voelen die angst, maar dat is tegelijkertijd de reden dat ze komen. Ze willen iets doen.”

Andere aanpak
De anti-abortuscoalitie in de hoofdstad van Texas heeft zo’n 1200 actieve leden die elkaar in een soort roosterdienst aflossen voor de deur van deze en andere klinieken. De 40 dagen van vastentijd voor pasen trekken nog meer demonstranten dan gebruikelijk. Deze groep doet niet aan confronterende gruwelfoto’s van geaborteerde foetussen, of het agressief aanspreken van vrouwen of kliniekpersoneel. Heather Gardner wil af van de hufterige reputatie die anti-abortusactivisten hadden opgebouwd. 

Vreedzaam
“In de jaren ’80 en ’90 ging het er soms heel naar aan toe, naar vrouwen toe,” zegt ze afkeurend. “Met veel geschreeuw en intimidatie. Onze kalmere, vreedzame, op gebed gebouwde manier is veel effectiever. Vrouwen staan daar veel meer open voor. Zij zijn normale mensen, wij zijn normale mensen en zo moeten we elkaar wederzijds behandelen.”

Beveiliging
Wat niet wegneemt dat Heather abortus vergelijkt met de jodenmoord van de Tweede Wereldoorlog en verschillende gruwelverhalen vertelt voor schokkerend effect. Het is dan ook goed te begrijpen dat deze en andere abortusklinieken omringd worden met beveiligingscamera’s. Er zijn tenslotte bomaanslagen gepleegd, er zijn doktoren doodgeschoten in de VS. Onaangekondigd rondhangen bij de ingang van zo’n kliniek met een onduidelijke rugzak over je schouder wordt niet op prijs gesteld. Tijdens het interview met Heather Gardner kwam de gewaarschuwde politie polshoogte nemen.

Polariserend
Vooral in Texas en andere zuidelijke staten blijft abortus een bitter polariserende kwestie in de politiek. Het is een belangrijke reden waarom de Republikeinen er overheersen en president Obama bij de verkiezingen nauwelijks campagne hoeft te voeren in het zuiden, want hij wint er toch niet.

“Ik zou nooit voor de herverkiezing van Obana kunnen stemmen,” zegt Heather. “Het gaat van kwaad tot erger in dit land omdat hij zo’n overtuigde voorstander van abortus is.”

Obamacare
Abortus werd bijna 40 jaar geleden legaal in de VS. De zittingen van vorige week in het Amerikaanse Hooggerechtshof over Obama’s gezondheidszorghervormingen gaven aan hoe ideologisch conservatief de meerderheid van de opperrechters is. Vrouwenorganisaties zijn er dan ook niet gerust op dat het Hooggerechtshof  de Amerikaanse staten niet opnieuw de ruimte zal geven om abortus te verbieden en dan zal een staat als Texas geen moment aarzelen om dat ook te doen. Heather Gardner en haar medestanders bidden daar iedere dag voor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen