US elections26 mrt '12 06:26Aangepast op 26 mrt '12 07:52

Heart of Texas | Americans Elect: Weg met het Amerikaanse tweepartijenstelsel

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het doorbreken van het monopolie van Democraten en Republikeinen op de Amerikaanse politiek. De vooral via het internet campagne voerende groep Americans Elect hoopt dat in de presidentsstrijd van 2012 al voor elkaar te krijgen.

Tekst en beeld: Reinout van Wagtendonk

“Kies niet voor een partij, maar voor een kandidaat.” Dat is de slogan van Americans Elect.  Deze met veel geld van Rockport Capital investeringsfonds miljardair Peter Ackerman begonnen organisatie wil bij de presidentsverkiezingen in november een serieus alternatief bieden voor het gebruikelijke duo kandidaten: de Republikein en de Democraat.

Het is best mogelijk dat Americans Elect een kopman uit een van die twee partijen naar voren schuift (maar waarschijnlijk geen algemeen bekende naam). De vice-presidentskandidaat moet dan in ieder geval uit de andere partij komen. Om het bitter gepolariseerde politieke klimaat in de VS te veranderen moet het van Americans Elect weer om personen gaan, niet om hun partij.

Mark McKinnon
Eén van de mensen achter Americans Elect is de politieke beroepsspeler Mark McKinnon. Groot en rijk geworden als politiek adviseur en campagneleider in Texas werkte hij eerst voor Democraten, zoals de roemruchte gouverneur Anne Richards. En daarna, omdat hij zo onder de indruk was van ene George W. Bush, voor Republikeinen:. Inclusief de presidentscampagnes van Bush en vier jaar geleden John McCain.

Maar nu heeft McKinnon het helemaal gehad met de gebruikelijke verkiezingspolitiek. Hij was 30 jaar geleden een studentenleider aan de Universiteit van Texas in Austin. Hij organiseerde daar enkele ontregelende demonstraties, vertelde hij, en die ontregeling heeft hij nu ook voor het Amerikaanse verkiezingssysteem in gedachten.

Verlamming politiek
"Het huidige systeem heeft tot een volledige verlamming van de politiek geleid,” zegt McKinnon. “We zijn niet meer in staat tot een echte begroting te komen, of hervormingen van enige betekenis voor elkaar te krijgen. Alles wat we kunnen doen om de wurggreep van de Republikeinen en de Democraten op het systeem te doorbreken is een goede zaak. Wij gooien een keisteen in de vijver en hopen op veel golfslag en impact.”

Alternatieve kandidaat
Wie de alternatieve kandidaat wordt namen Americans Elect is nog onduidelijk. Maar de manier om hem of haar te kiezen wordt heel anders dan de wijze waarop Republikeinen en Democraten het doen. Americans Elect ziet het systeem van voorverkiezingen met buitenproportioneel veel gewicht voor onrepresentatief kleine staatjes als Iowa en New Hampshire en het ondoorzichtige gegoochel met afgevaardigden en kiesmannen als onderdeel van het probleem. Zij kiezen hun presidentskandidaat in juni dan ook via een nationale voorverkiezing en conventie tegelijk: via het internet.

Op hun website AmericansElect.org wordt virtueel campagne gevoerd door allerlei kandidaten. Daar zitten bekende en minder bekende namen tussen. In totaal claimt de website inmiddels enkele miljoenen mensen te hebben aangetrokken die achter kandidaten staan.

Peter Ackerman
Het komt allemaal nog wel wat naief over, of in ieder geval idealistisch of utopisch. Ook is niet zichtbaar wie er, anders dan Peter Ackerman, geld geeft aan deze club. Republikeinen en Democraten zijn beiden enigszins achterdochtig. Is het misschien een streek van de ene of de andere om een spoiler kandidaat in het veld te krijgen?  Een Ralph Nader die in 2000 genoeg Democratische stemmen wegzoog van Al Gore om de Republikein Bush het Witte Huis te geven.

Maar Mark McKinnon zegt er oprecht van overtuigd te zijn dat 2012 een moment is in de geschiedenis dat een alternatieve kandidaat een veel grotere rol kan spelen dan alleen die van spoiler. Hij ziet de onvrede met het zwakke veld Republikeinse kandidaten en de onvrede met president Obama als een historisch moment voor het doorbreken van het gewoonlijke verkiezingspatroon. 

1992
“De politieke omstandigheden nu zijn nog een stuk erger dan in 1992 toen Ross Perot als een onafhankelijke kandidaat vier maanden lang de opiniepeilingen in de presidentsstrijd aanvoerde,” zegt McKinnon. “Met de juiste kandidaat als alternatief kunnen we dit jaar nog heel interessante dingen gaan beleven.”

De Texaanse zakenman Perot bleek indertijd in het verzengende voetlicht van de campagne zo gek als een deur en ging uiteindelijk dan ook vooral aan zijn eigen merkwaardigheden ten onder.  Maar als Perot toen al zo ver kon komen, dan denken ze bij Americans Elect dat een door de massa’s van het internet geselecteerde, gefinancierde en gepushte kandidaat in het volatiele, ontevreden politieke klimaat van 2012 zeker voor opschudding en misschien zelfs voor een verrassende zege kan zorgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen