Nationalisatie SNS12 feb '13 08:12Aangepast op 12 feb '13 13:31

Beleggers SNS willen schade claimen

Auteur: Fleur de Bruijn

Beleggers in aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal protesteren tegen de aankondiging van minister Dijsselbloem dat ze geen schadeclaims kunnen indienen wegens wanbeleid.

Jan Maarten Slagter.
Jan Maarten Slagter.

De beleggers stappen naar de Raad van State om het besluit van de minister te testen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

“Dit is een onderdeel van het beroep tegen het onteigeningsbesluit van de minister. Naast het onteigenen van de aandeelhouders en de achtergestelde obligatiehouders heeft de minister tegelijk alle schadevergoedingsrechten onteigend. Dat is het recht op schadevergoeding voor wanbeleid of miscommunicatie over de jaren vanaf de beursgang tot de nationalisatie”, legt Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, uit bij BNR.

Interventiewet
SNS Reaal is op 1 februari genationaliseerd. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance diep in de problemen gekomen. De minister van Financien heeft op grond van de interventiewet de aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders onteigend.

“Wij denken dat het onteigenen van die extra vorderingsrechten te ver gaat. Dat de wet daar niet voor is en dat de Raad van State dit ook niet overeind zal houden. Als de Raad van State ons hierin volgt, dan houden we de vorderingsrechten op de voormalige bestuurders van SNS Reaal en dat moet dan vervolgens in een schadevergoedingsprocedure uitgewerkt worden,” zegt Slagter. De beleggers in aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal gaan ook in beroep tegen de onteigening, maar Slagter benadrukt dat dit twee verschillende procedures zijn.

Kansrijk en positief
Betrokken juristen laten in het FD weten dat hun protest kansrijk is. Als de beleggers hun zin krijgen, kunnen ze via een tijdrovende omweg alsnog geld eisen van SNS en dus van de overheid als enige aandeelhouder, aldus het FD.

Hoewel de procedure uniek is en resultaten uit het verleden dus geen garantie voor de toekomst bieden, is ook Slagter positief: “Wij denken dat het niet zo kan zijn dat je jarenlang aandeelhouder bent en dat de minister dan vervolgens zegt dat je ook voor die jaren tot de nationalisatie geen rechten meer kunt laten gelden.”

Vrijdag buigt de Raad van State zich tijdens een openbare zitting al over de vraag of de minister überhaupt had mogen onteigenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen