Troonsafstand koningin Beatrix2 feb '13 10:40

Koningsdag en 5 mei krijgen andere invulling

Auteur: Fleur de Bruijn

Willem-Alexander zal Koningsdag en 5 mei anders gaan invullen. Over fundamentelere zaken zit de aanstaande koning op dezelfde lijn als zijn moeder.

Dat zegt Sadik Harchaoui, een goede bekende van Willem-Alexander en directeur van kennisinstituut Forum, vandaag in NRC Handelsblad .

Gemeenten bezoeken
“Natuurlijk komen er accentverschillen. Zoals 5 mei: die dag zal een ander tintje krijgen. Of Koningsdag: je kunt je afvragen of ze al die gemeenten blijven bezoeken”, zegt Harchaoui tegen de krant. Volgens hem denken Willem-Alexander en koningin Beatrix hetzelfde over het karakter van de monarchie en haar symboolfunctie.

Grootmoeder
In een interview met Paul Witteman in 1997 zei prins Willen-Alexander eerder  dat zijn moeder weliswaar zijn belangrijkste adviseur was, maar dat hij ‘toch iets meer affiniteit met mijn grootmoeder had’.

Continuïteit en stabiliteit
Tegen de NOS zei prins Willem-Alexander in 2008 dat hij wel degelijk in grote lijnen de weg van zijn moeder zal volgen: “Het koningschap is ten eerste continuïteit en stabiliteit nu moet niet verachten dat er ineens een hele andere persoon staat. Het koningschap in Nederland, samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend, zo zie ik dat het nu gaat en dat zal ik in de toekomst ook doorzetten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen