US elections7 nov '12 09:49Aangepast op 7 nov '12 11:41

Politiek Den Haag tevreden met Obama

Auteur: Mijke Hurkx

Er wordt door verschillende buitenlandse relaties van Amerika verheugd gereageerd op de tweede termijn van president Barack Obama. Angela Merkel toont zich in haar nopjes.

Image

De Duitse bondskanselier toonde zich blij met de herverkiezing van Obama. Merkel hoopt hem spoedig te verwelkomen in Duitsland en wenst de president succes voor de komende vier jaar.

Merkel zegt dat ze de afgelopen jaren in een "geest van vriendschap'' met Obama heeft samengewerkt. Ze wil met hem blijven samenwerken en met de VS "zij-aan-zij'' de uitdagingen op economisch gebied en in de buitenlandse politiek aangaan. Goede banden met Amerika zijn een van de speerpunten in het beleid van Merkel.

Netanyahu
Ook premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft Obama woensdag gefeliciteerd met zijn herverkiezing, ondanks dat hij liever Mitt Romey had zien winnen. Hij meent dat ook met Obama de strategische alliantie tussen beide landen "sterker is dan ooit''.

"Ik zal met president Obama blijven samenwerken om de belangen te waarborgen die van vitaal belang zijn voor de veiligheid van de Israëlische burgers'', aldus Netanyahu.

Netanyahu heeft een slechte verstandhouding met Obama. Netanyahu is bevriend met Romney, ze hebben lange tijd geleden voor dezelfde onderneming gewerkt.

China
Ook vanuit Azië kwamen felicitaties binnen. De Chinese president Hu Jintao feliciteerde Obama. Vice-president Xi Jinping, de vermoedelijke opvolger van Hu als president van China, zond felicitaties naar Joe Biden, Obama's running mate en vicepresident.

NAVO
Ook NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen brengt zijn gelukwensen over aan de herverkozen Amerikaanse president Barack Obama. Hij prijst het leiderschap van Obama.

Rasmussen sprak woensdagochtend over de sterke en belangrijke band tussen Europa en Noord-Amerika om de vrede en veiligheid te waarborgen. "President Obama heeft uitmuntend leiderschap laten zien om deze vitale band te onderhouden en ik kijk er naar uit onze nauwe samenwerking voort te zetten.''

Superbelegger George Soros
De herverkiezing van Barack Obama opent de deur naar een verstandiger beleid, vindt miljardair en superbelegger George Soros. Soros, die enorme bedragen doneerde aan Obama's campagne, is "opgetogen dat de president aan de macht blijft en dat de Amerikaanse kiezer extremistische standpunten heeft afgewezen''.

De inmiddels 82-jarige Soros hoopt op een betere samenwerking tussen de Democraten en de Republikeinen in de komende jaren. Dat is nodig om te voorkomen dat de Verenigde Staten over de ' fiscal cliff' duikelen.

Den Haag
In politiek Den Haag is met tevredenheid gereageerd op de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama. De nieuwe VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra "vindt het goed dat Obama een tweede termijn heeft gekregen om het vertrouwen in de VS te herstellen en de problemen zoals de grote schuldenberg aan te pakken''.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt de overwinning van Obama prachtig. "Ik hoop dat hij er ditmaal wel in slaagt de inspiratie en de energie van zijn campagne vast te houden''. Dat is volgens hem hard nodig om de politiek daar "uit de houdgreep van polarisatie tussen Democraten en Republikeinen'' te verlossen.

Alexander Pechtold van D66 is blij met de keuze van de Amerikaanse kiezer. "Ik ben ervan overtuigd dat hij de juiste man is om een inspirerende en leidende rol te spelen in de vele uitdagingen die op hem wachten, niet alleen nationaal maar ook internationaal.''

Amerikanen in Nederland
In het Kurhaus in Scheveningen, waar woensdagochtend het traditionele verkiezingsontbijt is gehouden, klonk luid gejuich tijdens de overwinningstoespraak van Barack Obama. Over het algemeen zijn de Amerikanen in het Kurhaus blij met de verkiezingsuitslag. Kathleen uit Boston zegt op dat moment "erg, erg blij'' te zijn dat hij nog vier jaar president blijft.

Ze werkte zelfs in Nederland nog als campagnevrijwilliger voor Obama. "Ik belde midden in de nacht naar Amerika om mensen te overtuigen te gaan stemmen''. Met de herverkiezing van Obama is ze "over the moon'', zoals de uitdrukking luidt. Kathleen, met Made in America-button, is vooral te spreken over wat de president heeft gedaan voor de gezondheidszorg.

Ook de beurzen zijn blij dat Obama nog vier jaar in het Witte Huis blijft. Op Twitter regent het reacties van politici en journalisten.

Witte Huis
Duizenden uitzinnige mensen staan voor het Witte Huis. BNR's Thomas van Groningen was daar en deed kort verslag.

<p>Barack Obama versloeg woensdag de Republikein Mitt Romney.</p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen