Troonsafstand koningin Beatrix29 jan '13 08:13Aangepast op 29 jan '13 11:07

Een zakelijke, hardwerkende en populaire koningin

Auteur: Pieter van den Akker

Een zakelijke, hardwerkende en populaire koningin met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat beeld schetsen Europese kranten van koningin Beatrix de dag nadat ze haar troonsafstand bekendmaakte.

Bild
Bild

Ook het Duitse boulevardblad Bild herinnert zich Willem-Alexanders vroegere bijnaam nog, maar constateert dat hij zich als volwassen man ontwikkelde tot steun en toeverlaat van zijn moeder. Als echtgenoot en vader zag hij zijn populariteit steeds meer toenemen. "Jong geluk voor Hollands oude troon'', kopt het blad dan ook uitbundig. "De wereld kijkt nu naar Willem-Alexander, zijn Máxima en de kleine prinsessen.''

'IJzeren discipline'
De Süddeutsche Zeitung vond een Duitse uitdrukking voor het neerleggen van een ambt wel toepasselijk: "Beatrix neemt haar hoed'', luidt de kop van het artikel. Daarin wordt Beatrix beschreven als een hardwerkende vrouw met een "ijzeren discipline''. In politiek opzicht was Beatrix volgens de Süddeutsche Zeitung "meer liberaal dan conservatief''. De krant brengt in herinnering dat de koningin altijd pleitte voor tolerantie en haar afkeer van vreemdelingenhaat en populisme niet onder stoelen of banken stak.

Groot-Brittannië
De Britse krant The Guardian beschrijft Beatrix als een van de rijkste vorsten van Europa die zich achter de schermen doet gelden. Ze heeft volgens de krant een "intense interesse'' in de politiek en bezoekt de geheimzinnige Bilderbergconferenties. Tegelijkertijd laat ze graag een "huiselijke normaliteit'' zien door bijvoorbeeld op de fiets door Den Haag te rijden.

Spanje
Het Spaanse dagblad El Pais omschrijft Beatrix als een perfectionistisch en gerespecteerd vorstin. Verder blikt het dagblad terug op de geschiedenis van ‘Guillermo’ en Máxima. Onder de kop "Hoe in tien jaar de critici te overtuigen’’ stelt de krant dat eerst "niemand een cent gaf’’ voor de toekomst van hun relatie. "Ze werd aanvankelijk met argwaan bekeken door het verleden van haar vader, die minister van Landbouw was tijdens de dictatuur van generaal Videla.’’ Door haar charme, humor en harde werk heeft Máxima het Nederlandse volk voor zich gewonnen, analyseert El Pais. De 'ietwat saaie' Willem-Alexander profiteerde volgens de krant mee van haar populariteit.

Frankrijk
L'Express uit Frankrijk gaat in op Beatrix' zakelijke benadering van het koningschap. Beatrix positioneerde zich als de "chef van de BV Nederland''. De krant brengt in herinnering hoe Beatrix zelfs na het ski-ongeluk van zoon Friso "stoïcijns haar functies bleef vervullen''. Willem-Alexander lijkt volgens L'Express dichter bij het volk te staan dan zijn moeder.

Nederland
Alle Nederlandse ochtendkranten hebben de aankondiging van de troonsafstand van koningin Beatrix pontificaal op de voorpagina. En ook de overige pagina's staan bol van het Oranje-nieuws, vaak met complete kleurrijke bijlages vol historische foto's. Zonder uitzondering zijn de kranten vol respect voor haar bijna 33 jaar lange regeerperiode.

De Telegraaf heeft dinsdag een extra katern toegevoegd waardoor de 'gewone' krant met het 'gewone' nieuws feitelijk pas op pagina 21 begint. Over de hele voorpagina staat een close-upfoto van de vorstin en de kop 'Dank U wel, Majesteit'. Ze mag volgens de krant tevreden terugkijken. "Uiteindelijk staat zij als staatshoofd voor continuïteit. En het is deze inzet voor de stabiele koers van ons land, die haar op dit rustige moment doet kiezen voor haar opvolging.'' Prins Willem-Alexander en Máxima zijn er klaar voor en Argentinië kan straks trots zijn op een 'eigen' koningin Máxima, meent de krant.

Prins Charles
Volgens Trouw kiest de koningin het perfecte moment om afscheid te nemen. Willem-Alexander en Máxima zijn 'ten volle op hun taak voorbereid' en Beatrix wilde voorkomen dat haar zoon in dezelfde situatie terechtkomt als prins Charles. De Britse troonopvolger maakt al enige jaren een tragische indruk, schrijft de krant.

De Volkskrant heeft de voorpagina ingeruimd voor een kleurig mozaïek van foto's van Beatrix. 33 jaar koningschap in 34 foto's: van haar inhuldiging in 1980 tot het jaar waarin ze haar aftreden aankondigt. Beatrix straalde koninklijke grandeur uit, aldus de krant in het commentaar. "Vol bewondering en respect gaat Nederland afscheid nemen van het tijdperk-Beatrix. In 33 jaar tijd groeide ze meer en meer uit tot een moeder des vaderlands, een verbindende factor in een samenleving die op andere fronten aan samenhang verliest.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen