Troonsafstand koningin Beatrix29 jan '13 12:12Aangepast op 29 jan '13 15:21

Beatrix ziet af van nationaal geschenk

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is de "nadrukkelijke wens’’ van koningin Beatrix dat de troonswisseling op 30 april sober en binnen de financiële grenzen van de huidige economisch moeilijke tijd wordt gevierd.

Ze hoeft daarom ook geen nationaal geschenk. Dat lijkt haar "niet passend’’, zei premier Mark Rutte dinsdag. Het kabinet "ziet ernaar uit de troonswisseling voor te bereiden, samen met de gemeente Amsterdam, om er een prachtige dag van te maken op 30 april 2013", zei Rutte na afloop van de extra, ingelaste ministerraad.

Er komt een ministeriële commissie troonswisseling, die alle organisatorische zaken rond de abdicatie en inhuldiging gaat regelen, die onder leiding komt te staan van premier Rutte zelf. "Ik had me kunnen voorstellen dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken daar een leidende rol in zou kunnen spelen, maar die zit ongetwijfeld in de commissie zelf." 

"We zoeken soberheid, maar dat staat niet in de weg dat het een prachtige dag wordt. Het wordt een mooie dag en een groot feest, maar we kunnen er op letten dat het in financiële zin binnen de grenzen blijft'', zei Rutte.

Soberheid en groot feest gaan goed samen
Soberheid en een groot feest gaan heel goed samen, zegt Rutte. "Ik denk dat we een heel bijzonder moment tegemoet gaan in de geschiedenis van het land. Daarbij hoort ook een groot feest. Maar dat kan ook in financiële zin natuurlijk altijd binnen de grenzen blijven. Dat is ook de nadrukkelijke wens van de koningin en de prins van Oranje."

"Wij zoeken naar soberheid maar dat staat niet in de weg dat het een prachtige dag wordt. Ik zag een columnist vanmorgen schrijven dat we dadelijk met een bord op schoot zitten te kijken naar de televisie. Maar zo hoeft het niet worden. In tegendeel. Het is niet alleen een glaasje ranja. Het wordt een mooie dag en een groot feest", aldus Rutte.

Hans Wijers
Rutte meldde na de ministerraad ook dat oud-D66-minister en oud-Akzo Nobel-topman Hans Wijers voorzitter wordt van het nationaal comité inhuldiging, dat de feestelijkheden en dankbetuigingen zal coördineren. De abdicatie zelf valt niet onder de verantwoordelijkheden van dit comité, net zo min als de feestelijkheden die oranjeverenigingen overal in het land willen organiseren. 

Maandag onstond toch wat beroering omdat Rutte ook toen in zijn verklaring al de nadruk legde op 'enige soberheid'. Maar al met al zal een massaal oranjefestijn niet tegen te houden zijn.

Bekijk hier de persconferentie van Rutte:

Na de inhuldiging is het de bedoeling dat dan koning Willem-Alexander en koningin Maxima alle provincies bezoeken, ook het Caribische deel, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Dat moet binnen een jaar gebeuren, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Maar of het rijtoer moet worden, wist Rutte nog niet helemaal."

Rutte: "Het ligt natuurlijk voor de hand dat, nu nog de prins en prinses en dan koning en koningin, zich ook weer aan Nederland in hun nieuwe ambt gaan voorstellen. De precieze vorm waarin, komen nog nadere berichten over."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen