Nationalisatie SNS2 feb '13 09:27Aangepast op 3 feb '13 08:18

Door unieke actie Dijsselbloem staat belegger met lege handen

Auteur: Fleur de Bruijn

De manier waarop minister Dijsselbloem SNS Reaal heeft onteigend, is nooit eerder vertoond. De Nederlandse overheid heeft SNS Reaal zonder enige compensatie voor beleggers en achtergestelde crediteuren genationaliseerd.

Dit schrijft het Financieele Dagblad zaterdag. Bij eerdere bankreddingen stonden aandeelhouders en achtergestelde crediteuren niet met lege handen. Dat Dijsselbloem nu een stap verder kan gaan door simpelweg nul euro te betalen voor deze effecten, komt door de Interventiewet.

Deze wet is vorig jaar van kracht geworden - de Nederlandsche Bank kan dankzij deze wet sneller en doeltreffender ingrijpen bij banken die in problemen komen.

Banken
Het FD schrijft dat de minister met de onteigening de rekening voor de belastingbetaler drukt.

De redding van SNS Reaal kost de staat 3,7 miljard euro. Een deel van dat bedrag, 1 miljard euro, wordt volgend jaar betaald door de gezamenlijke banken die een extra heffing moeten betalen.

Property Finance
SNS Reaal is vrijdag genationaliseerd. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen gekomen, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal is niet haalbaar.

Als gevolg van de negatieve berichtgeving over SNS Reaal stelden steeds meer klanten van de bank en verzekeraar hun geld veilig. Tussen 16 januari en 31 januari stroomde er 2,5 miljard euro weg, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Advertentie
Nu SNS is genationaliseerd, kunnen klanten dus opgelucht ademhalen. Hoewel spaargeld tot 100.000 euro ook veilig is bij het faillissement van een bank dankzij het depositogarantiestelsel, hoeven spaarders nu helemaal niet meer te vrezen. Om de boodschap van vertrouwen kracht bij te zetten heeft SNS Reaal zijn klanten zaterdag in een paginagrote krantenadvertentie bedankt voor het vertrouwen dat ze hebben behouden in de bank-verzekeraar.

De bank en verzekeraar zegt dat het vanzelfsprekend is dat het ‘de service blijft verlenen die u van ons gewend bent’.

Volgens SNS Reaal blijven alle producten onder de afgesproken voorwaarden doorlopen. Klanten die vragen hebben, kunnen kijken op de sites van de bank-verzekeraar of contact opnemen met de klantenservice of gebruikelijke contactpersoon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen