Reinout van Wagtendonk | Tegen Heug en Meug
Wat stemmen écht linkse Amerikanen die Obama eigenlijk veel te rechts vinden...?
Tekst en foto: Reinout van Wagtendonk
In de Amerikaanse presidentstrijd kunnen rechtse kiezers voor wie de Republikein Mitt Romney niet conservatief genoeg is altijd nog terecht bij de Libertariers. Aan de linkerkant is een meer progressief alternatief voor de Democraten moeilijker te vinden.
Ja, je hebt de Green Party met Jill Stein als presidents- en Cheri Honkala als vice presidentskandidaat. Maar sinds 2000, toen Ralph Nader van het Amerikaanse GroenLinks in Florida (en daarmee het hele land) de verkiezingsuitslag mogelijk zó beinvloedde dat George Bush en niet Al Gore president werd, zijn linkse Amerikanen helemáál als de dood om op zo’n derde partij te stemmen.
Rebecca Praus deed dat in 2000 wel. Ze wordt er door andere progressief gezinden nog steeds een beetje op aangekeken dat ze toen Nader stemde, zegt ze half grappend en half gepikeerd. Als inwoonster van de staat New York zou ze zonder risico voor de herverkiezing van president Obama opnieuw Green kunnen kiezen, omdat New York in het College van Kiesmannen als geheel ongetwijfeld voor Obama gaat. “Maar wat is het frustrerend dat je als linkse kiezer hooguit een strategische proteststem kan uitbrengen die verder niet meetelt,” zegt ze. “Dat Electoral College moet sowieso worden afgeschaft. Dat is echt een overblijfsel uit een heel ander tijdperk.”
Vier jaar geleden hadden Praus en haar zus Jennifer Lilienthal er alle hoop op dat ze met Barack Obama een gelijkgestemde progressief het Witte Huis in hielpen. “Voor het eerst sinds ik een klein meisje was ging ik de volgende dag in rood, wit en blauw gekleed de straat op, naar m’n werk,” zegt Lilienthal. “Zo trots was ik op mijn land. Obama zou ervoor gaan zorgen dat we niet langer mensen zouden martelen en tegen alle burgerrechten in zonder proces voor onbeperkte tijd zouden opsluiten.”
Dat optimisme is allang weg. Rebecca is op bezoek uit New York bij Jennifer in Massachusetts. Tijdens een weekendfeestje daar hebben ze het verder over hun teleurstelling in de president: omdat hij Guantanamo tegen zijn belofte in niet heeft gesloten, omdat hij de oorlog in Afghanistan uitbreidde, omdat hij allerlei toezeggingen over het millieu niet is nagekomen en omdat hij de banken liet wegkomen met de praktijken die tot de financiële crisis hebben geleid.
Jennifer was actief in Occupy Wall Street, wat vorig jaar eventjes het begin van een linkse volksbeweging leek. Maar Occupy speelt geen rol in de campagne van 2012.
De rechtse Republikeinen Romney en Ryan zijn uiteraard geen alternatief voor deze linkse kiezers. In het Amerikaanse tweepartijensysteem betekent niet stemmen voor Obama practisch gesproken dat je Mitt Romney bevoordeelt. Ondanks hun teleurstelling in de president kunnen de zusjes Praus en Lilienthal het daarom niet over hun hart verkrijgen om echt hun geweten te volgen en Green Party te stemmen. Voor hen blijft het dus Obama: “maar met dichtgeknepen neus.”