Troonsafstand koningin Beatrix28 jan '13 19:02

Koningin Beatrix treedt af

Auteur: Harmen Simon Teunis

Koningin Beatrix doet afstand van troon. Beatrix zal op 30 april 2013 haar ambt overdragen aan Prins Willem-Alexander.

De Koningin zei dat ze de stap al enige jaren overwoog en nu de tijd rijp acht de stap daadwerkelijk te nemen. Beatrix zei verder dat ze het als een uitzonderlijk voorrecht heeft ervaren 'een groot deel van haar leven in dienst van het land te stellen'. Ze draagt haar ambt niet over omdat het haar zo zwaar valt, zo zei zij. "Verantwoordelijkheid voor ons land moet in handen van nieuwe generatie liggen.''

Dankbaar
"Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid tegemoet te gaan", verwees Beatrix aan het begin van haar toespraak naar haar 75e verjaardag van komende donderdag."Aan het einde van dit jaar zullen wij herdenken dat ons land 200 jaar geleden een koninkrijk werd, waarmee in onze geschiedenis een nieuw tijdperk aanbrak. Het samenvallen van deze twee bijzonder gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden."

'Goed moment'
De majesteit vervolgde: "Het lijkt me een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen. Ik heb het altijd als een uitzonderlijk voorrecht beschouwd een groot deel van mijn leven in dienst van ons land te kunnen stellen. En, overeenkomstig mijn opdracht, invulling te mogen geven aan het koningsschap. Daarbij was Prins Claus mij vele jaren tot grote steun. Tot op de dag van vandaag heeft deze mooie taak mij veel voldoening geschonken. Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven in verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen