Duitse verkiezingen22 sep '13 23:41

'Nederlands consulaat Beieren blijft toch open'

Auteur: Thijs Baas

Het Nederlandse consulaat in Beieren zal toch niet gesloten worden. Dat zegt Ab van der Touw, bestuursvoorzitter van Siemens Nederland én bestuurslid van de Duits-Nederlandse handelskamer, tegen BNR.

De Deutsch-Niederländische Handelskammer en de Duitse ambassade zijn druk in gesprek met het ministerie van Buitenlandse Zaken om te kijken of er tóch iets opengehouden kan worden, zegt Van der Touw. "En dat gaat lukken, daar ben ik van overtuigd."

Vergissing
De sluiting van het consulaat mag dan op korte termijn een besparing zijn, Van der Touw is ervan overtuigd dat de kosten dubbel en dwars worden terugverdiend. "De Nederlandse export is voor een kwart afhankelijk van Duitsland. Het is een vergissing om het consulaat terug te brengen."

"Duitsland en Nederland hebben samen een belangrijke rol om het continent Europa - dat behoorlijk onder druk staat - nieuw elan te geven. Ik verwacht dat een kabinet Rutte zijn voordeel zal doen met deze uitslag. Het belang is hetzelfde in Duitsland als in Nederland."

Tweede Wirtschaftswunder
Merkel heeft een historische kans om na Adenauer een tweede Wirtschaffswunder te realiseren, waarbij ze ook het leiderschap krijgt uit naam van de Engelsen en de Fransen, zegt Van der Touw over de uitkomsten van de Duitse verkiezingen.

Lars Gutheil van de Nederland-Duitse Handelskamer ziet ook kansen voor Merkel om de komende periode te oogsten. "Het is de laatste termijn van Merkel, ze heeft een historische kans. Dus misschien zien we een nieuwe mevrouw Merkel, die met heel veel daadkracht en visie aan de slag gaat." 

Gerelateerde artikelen