Euforisch CDU kan van start met onderhandelen
Duitse media speculeren maandagochtend volop over de mogelijkheden die bondskanselier Angela Merkel heeft om een coalitie te vormen.
Naast een foto van een glunderende Merkel noemen kranten haar 'de grote bondskanselier' en wijzen op de kansen op een grote coalitie. "De SPD aarzelt, maar dat zou de realistische keuze zijn voor Merkel'', constateert de Süddeutsche Zeitung.
"Wat nu?'', vraagt de boulevardkrant Bild zich af. "Het is een fenomenale zege voor de vrouw in wie het merendeel van de Duitsers vertrouwen heeft. Aan het eind van het verhaal willen de Duitsers stabiliteit en het liefst die grote coalitie'', stelt ook die krant vast. "Als het zover komt, hebben we een zwart-rode coalitie vrijwel zonder oppositie.'' Merkels CDU/CSU haalde 41,5 procent van de stemmen, terwijl de SPD 25,7 procent van de kiezers achter zich kreeg.
'Uit de dekking komen'
Die Welt hoopt dat de overtuigende zege voor Merkel de aanleiding is om "uit de dekking te komen''. "Ze moet deze regeringsperiode gebruiken om in Europa en ook in eigen land hervormingen door te duwen.'' De krant constateert dat de SPD "de prijs omhoog drijft'' voor een coalitie, na uitspraken van de partijvoorzitter Andrea Nahles dat zwart-rood "geen automatisme'' is.
Vast staat voor de Duitse kranten dat de historische zege vooral op Merkels conto geschreven kan worden. "Het is HAAR triomf... Het waren niet de belastingen, justitie of de euro die de doorslag gaven maar de vraag: wie vertrouwen de burgers om te handelen met kalm verstand en stevige zenuwen'', weet Bild.
Home run voor CDU
BNR-correspondent in Duitsland, Derk Marseille, stelt vast dat bij het CDU zondagavond een euforische stemming heerste. "Dit was echt een home run voor iedereen die bij het CDU was. Als je de peilingen vooraf had gezien, dan werd het ook helemaal niet verwacht dat ze met meer dan 8 procent hoger ten opzichte van vier jaar geleden zouden uitkomen, dat ze bijna een absolute meerderheid zouden krijgen. Dat was absoluut niet verwacht."
Dat vond ook minister Altmeier, een vertrouweling van Merkel die goed Nederlands spreekt. Hij zei zondagavond laat voor de microfoon van onze correspondent: "Morgenochtend vergadert het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur. Daarna gaan we beginnen met onderhandelingen over de kabinetsformatie. Maar nu zijn we dolblij en vanavond vieren we feest."
Concurrentie
Michael Sijbom, CDA-burgemeester van Losser in Twente die een tijdje in Duitsland verbleef om het geheim achter het succes van de CDU te ontrafelen: "Ik denk dat het CDU toch al aan het nadenken is over wat ze over drie of vier jaar gaan doen. We gaan er maar even van uit dat deze coalitie vier jaar blijft zitten. Dan is het beter met een partij als het SPD in de coalitie te zitten, zodat men straks niet de concurrentie krijgt. Ik denk uiteindelijk dat het CDU hier heel blij mee is."
De grote vraag is nu: welke opties voor een coalities blijven erover? Marseille: "Met de SPD, een grote coalitie. Maar er is ook nog een andere mogelijkheid: dat ze met de Groenen gaan regeren. Dat is een mogelijkheid waar van tevoren niemand rekening mee had gehouden, maar het zou wel kunnen."
Steinbrück chagrijnig
In theorie is er nog een derde mogelijkheid: een samenwerking met de Linkse Partij. "Maar Die Linke en de SPD hebben elkaar het leven zo zuur gemaakt in de aanloop naar de verkiezingen, dat dat niet erg waarschijnlijk lijkt. Op de vraag aan Steinbrück of hij zo'n linkse coalitie zou kunnen leiden en überhaupt wel de geschikte man is, reageerde hij echt op z'n Steinbrücks. Aan de chagrijnigheid in zijn stem kon je wel horen dat zo'n coalitie niet erg waarschijnlijk is."