Nelson Mandela6 dec '13 16:13Aangepast op 6 dec '13 16:29

Begrafenis Mandela op 15 december

Auteur: BNR Webredactie

De begrafenis van Nelson Mandela is op zondag 15 december. Mandela krijgt zijn laatste rustplaats in het dorp Qunu in de provincie Oost-Kaap. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bekendgemaakt.

Zuma kondigde verder een dag van nationale rouw aan voor zondag 8 december. "We roepen mensen op om samen te komen in zalen, kerken, moskeeën, tempels, synagoges en in hun woningen om te bidden en na te denken over het leven van Madiba en zijn bijdrage aan ons land en de wereld.''

De nationale herdenkingsdienst wordt gehouden in het Soccer City stadion in Johannesburg op dinsdag 10 december. In dit stadion werd in 2010 de finale gespeeld van het WK voetbal, waarin Nederland van Spanje verloor. Staatshoofden uit de hele wereld worden verwacht op de herdenkingsdienst, die deel uitmaakt van een periode van 10 dagen van nationale rouw.

Opgebaard
Inwoners van Zuid-Afrika krijgen ook de gelegenheid persoonlijk afscheid te nemen van hun eerste zwarte president. Van 11 tot 13 december ligt het lichaam van Mandela opgebaard in het Uniegebouw in de hoofdstad Pretoria, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering.

Zuma bracht vanmiddag een bezoek aan de woning van Mandela in Houghton, een voorstad van Johannesburg, om de familie van de overleden ex-president te condoleren. Kort daarna hield hij een toespraak. Mandela overleed donderdag op 95-jarige leeftijd.

Gerelateerde artikelen