Nelson Mandela6 dec '13 13:44Aangepast op 6 dec '13 14:26

Mandela's nalatenschap voor Zuid-Afrika

Auteur: Marjan van den Berg

Het gedenken van Nelson Mandela staat niet los van stilstaan bij zijn erfenis. De nalatenschap van de oud-president is bepalend voor wat er nu in Zuid-Afrika gebeurt.

Volgens Peter Hermes, oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en lid van het internationaal comité voor de bevrijding van Nelson Mandela, heeft Mandela in de Zuid-Afrikaanse samenleving destijds een aardverschuiving veroorzaakt. “Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan een democratische structuur binnen het ANC, waardoor in ieder geval vrij open en eerlijke verkiezingen plaatsvinden voor de opvolging binnen de partij op allerlei mogelijke functies.”

Structuur
Ook kan Mandela volgens Hermes verantwoordelijk worden gehouden voor het bestaan van onafhankelijke media, een goede grondwet en onafhankelijke rechtspraak. “Dat betekent dat Zuid-Afrika gewoon een modern, democratisch land is, waar nog wel heel veel problemen zijn, maar waar de structuur op zich behoorlijk sterk is en niet zo heel gemakkelijk omver geworpen zal kunnen worden door iedereen die dat bij wijze van spreken zou wensen.”

Een andere belangrijke verdienste van Mandela is volgens Hermes dat hij als president veel energie heeft gestoken in het vergroten van de eenheid in het land.

Toch kampt het huidige Zuid-Afrika met een aantal ernstige problemen, zoals de hoge werkloosheid en toenemende corruptie. “Het is niet alleen maar negatief, maar het is in ieder geval niet meer op het niveau waarop Mandela het heeft achtergelaten.”

Eisen
Een deel van Mandela’s erfenis, zegt Hermes, is dat de bevolking niet alles meer pikt. “Men komt dus de straat op in Zuid-Afrika, men doet dat. Dat was natuurlijk onderdeel van de anti-apartheidsstrijd. We zullen zien dat die bevolking zijn eisen gaat afdwingen.”

Dit is volgens hem nu al zichtbaar bij de desintegrerende Zuid-Afrikaanse vakbeweging, die al te zeer tegen het regeringsbeleid aanschurkt. “Je ziet opkomende nieuwe bonden die niet meer lid zijn van die federatie van bonden”, zegt Hermes.

Gerelateerde artikelen