Troonsafstand koningin Beatrix28 jan '13 21:04Aangepast op 29 jan '13 06:54

Het icoon van Nederland neemt afscheid

Auteur: Fleur de Bruijn

Na 33 jaar neemt koningin Beatrix op 30 april afstand van de troon. "Het lijkt me een goed moment om deze stap, die ik al enige jaren overweeg, nu daadwerkelijk te nemen.”

Van Anky van Grunsven tot oud-premier Balkenende: Nederland is vol lof over koningin Beatrix. Premier Rutte roemde haar als 'het hart van de samenleving'. "Zij was er ook en vooral op de moeilijke ogenblikken", aldus Rutte.

Prins Friso
De moeilijkste momenten vonden voor haar plaats in haar persoonlijk leven, het overlijden van haar man en steun en toeverlaat prins Claus en natuurlijk het ski-ongeluk van haar zoon prins Friso. Ondanks dat leek ze onverstoorbaar haar functie uit te voeren, iets wat op diep respect kon rekenen van velen. Toch maakte zij in haar speech van maandag duidelijk dat de functie haar niet te zwaar valt. "Maar verantwoordelijkheid voor ons land moet in handen van de nieuwe generatie liggen.''

Nieuwe generatie
Die nieuwe generatie, dat zijn dus prins Willem-Alexander en zijn vrouw prinses Máxima. Precies 33 jaar nadat Beatrix in de voetsporen trad van haar moeder Juliana, zal prins Willem-Alexander koning Willem-Alexander van Nederland worden en Máxima koningin. Dit zal overigens plaatsvinden in afwezigheid van de familie van Máxima.

Koninklijk Paleis
De keuze voor deze datum is natuurlijk geen toevallige: koningin Beatrix wordt komende donderdag 75 jaar en aan het einde van dit jaar herdenken we dat ons land 200 jaar geleden een koninkrijk werd.

De inhuldiging vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, het monument dat al zes eeuwen uitkijkt over de Dam en de plaats waar alle eerdere koningen en koninginnen zijn ingehuldigd. De ondertekening van de Akte van Abdicatie door de koningin vindt plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het Paleis is na een jarenlange renovatie klaar voor de feestelijkheden.

Koningsdag
Koninginnedag 2012 was de laatste in deze vorm. Vanaf 2014 is de Koningsdag een feit en die vindt plaats op 27 april, de verjaardag van de dan Koning Willem-Alexander. Overigens is 2014 wel meteen een uitzondering: 27 april 2014 is een zondag en zoals tot nu toe te doen gebruikelijk, vinden er op zondag geen koninklijke festiviteiten plaats.

Kroonprinses Amalia
Prinses Amalia (9) wordt door de troonsbestijging van haar vader de, zoals het in de Grondwet staat, 'vermoedelijke erfgename van de troon'. 'Kroonprinses' dus, in de volksmond, ook al wordt er in Nederland nooit gekroond, alleen maar 'ingehuldigd'. De geboorte van een broertje kon al sinds 1983 geen roet meer in het eten van vrouwelijk opvolgsters gooien: meisjes hebben sindsdien gelijke rechten op de troon. De eerste opvolgster kan daarom ook de titel Prinses van Oranje krijgen, die uitsluitend bij deze positie hoort.

Eikenhorst
De toekomstige koning en koningin blijven met hun gezin voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar wonen. Ze verhuizen later, op een ‘gepast moment', naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Koningin Beatrix, zal zich op een gegeven moment als prinses terugtrekken op Kasteel Drakensteyn bij Lage Vuursche. Maar, zo werd duidelijk uit haar speech, ze zal niet volledig van het toneel verdwijnen. “Gesterkt voel ik mij door de gedachte dat het plaats maken voor mijn opvolger niet betekent dat ik afscheid neem van ú. Ik hoop dat ik velen van u nog dikwijls kan ontmoeten. Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen