Nationalisatie SNS15 feb '13 06:35

Mocht het nou wel of niet, de nationalisatie van SNS?

Auteur: Pieter van den Akker

Gekkenhuis op de Kneuterdijk in Den Haag. Bij de Raad van State staan 700 beleggers en andere gedupeerden tegenover de Nederlandse Staat. Inzet is de onteigening van SNS Reaal, de nationalisatie van twee weken geleden.

En het belooft nu al een bijzondere zitting te worden. Redacteur Jelle Maasbach legt uit wat er vandaag gaat gebeuren. "Woest waren ze, de aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties. Door de nationalisatie van SNS Reaal waren hun papieren waardeloos."

Juiste moment?
Minister Dijsselbloem maakte gebruik van de zogenaamde interventiewet, waarop hij in een klap SNS Reaal in handen kreeg. De VEB is een van de bekendste tegenstanders. Jan Maarten Slagter zal van de Raad van State willen weten of de minister goed gehandeld heeft. "We willen het oordeel of de minister op de juiste manier gebruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheden. Was dit het juiste moment? Had het besluit voldoende basis?"

Op de zitting kan naast de VEB, die 5000 gedupeerde beleggers vertegenwoordigd, iedereen zijn bezwaar toelichten. Volgens Sabine Heystek van de Raad van State is de planning van vandaag in ieder geval duidelijk. "De Raad van State behandelt op een rechtszitting de beroepen van een groot aantal organisaties en particulieren uit binnen- en buitenland tegen het onteigeningsbesluit van de Nederlandse Staat. Daarbij zullen bijvoorbeeld de Vereniging van Effectenbezitters en de FNV aanwezig zijn, maar ook heel veel particulieren die bezwaar hebben tegen de onteigening van SNS."

Uitspraak uiterlijk 25 februari
En over al die bezwaren mag de rechter zich dan buigen. Heystek: "Onze rechters zullen de zitting verder benutten om vragen te stellen aan de bezwaarmakers, maar ook aan de landsadvocaat die de Nederlandse Staat vertegenwoordigt om op die manier zo goed mogelijk over de zaak geïnformeerd te worden. Als de zitting dan is afgelopen, zullen de rechters zich met alle informatie die ze hebben vergaard, gaan beraden op de uitspraak. En in de wet is bepaald dat die uiterlijk 25 februari moet worden gedaan."

Hoe druk het tijdens die uitspraak op 25 februari gaat worden, dat weet nog niet niemand. Maar de zitting van vandaag belooft wel wat te worden. Jan Maarten Slagter: "We verwachten een indrukwekkende gebeurtenis. Ik begrijp dat er meer dan 700 mensen en partijen zijn die zich hebben gemeld met een beroepsschrift. Zelfs als daar maar de helft van komt opdagen, dan wordt het natuurlijk een Poolse landdag."

Bijzondere zitting
Poolse landdag of niet, de Raad van State heeft er in ieder geval zin in. "Het is zeker een heel bijzondere zitting", aldus Heystek. "We hebben inderdaad niet zo vaak zaken waarin zoveel partijen zcih melden omdat ze het niet eens zijn met een bepaald besluit. Maar we hebben er echt alle vertrouwen in dat het allemaal goed zal verlopen. We zijn goed voorbereid in alle geledingen van de organisatie. Dus ik zou zeggen 'kom maar op'. Wij zien de zitting in ieder geval met vertrouwen tegemoet."

Nu maar hopen dat de landsadvocaat er ook een beetje zin in heeft. Want van de VEB is hij voorlopig nog niet af, zegt Slagter. "Nee, daarmee begint het pas. Daarna volgt een procedure over de compensatie voor onteigende beleggers. En we zijn ook van plan een wanbeleidsprocedure te starten naar de gang van zaken bij SNS Reaal."

De zitting begint om 9 uur, op de Kneuterdijk in Den Haag. Wanneer 'ie afgelopen is, dat is nog de grote vraag..


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen