Nationalisatie SNS15 feb '13 10:16Aangepast op 15 feb '13 10:59

VEB: geen wettelijke basis onteigening SNS

Auteur: BNR Webredactie

Voor belangrijke onderdelen van het besluit van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) om SNS Reaal te nationaliseren, bestond geen wettelijke basis.

Dat stelde advocaat Pieter van der Korst vrijdag namens de Vereniging van Effectenbezitters tegenover de Raad van State.

Volgens Van der Korst is tot onteigening besloten op grond van de "betwistbare uitkomsten'' van een onderzoek naar de omvang van de problemen bij de vastgoedtak van SNS. Hij noemde de nationalisatie "niet proportioneel'' en stelde dat de minister niet alle andere mogelijkheden voldoende heeft onderzocht.

De advocaat van VEB beklaagde zich ook over de procedure. Hij stelde dat gedupeerde beleggers na het onteigeningsbesluit, precies 2 weken geleden, veel te weinig tijd hebben gekregen om hun verweer voor te bereiden. Zij hebben bovendien geen toegang gekregen tot alle relevante stukken.

De Raad van State hoort vrijdag de bezwaren van enkele honderden partijen die beroep hebben aangetekend tegen het onteigeningsbesluit. De landsadvocaat zal namens de minister het besluit verdedigen. De VEB treedt naar eigen zeggen op namens meer dan 5300 gedupeerde beleggers. ,,Dat aantal groeit nog ieder uur'', aldus Van der Korst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen