BNR pensioendag12 nov '12 10:47Aangepast op 12 nov '12 13:06

Radicale keuzes tegen oplopende zorgkosten

Auteur: Thijs Baas

Iemand van 90 jaar kost, alle zorg bij elkaar opgeteld, in ons huidige bestel gemiddeld zomaar 40 tot 50 duizend euro per jaar aan verzorging.

Dat zegt Jan Hoeijmakers, hoogleraar moleculaire genetica aan de Erasmus Universiteit, in BNR Paul van Liempt.

"Ik denk dat bewegen in zijn algemeenheid tegenwoordig te weinig gebeurt. Kinderen bewegen al te weinig en meten zich daardoor een ongezonde levensstijl aan. Maar ook in voedsel zit heel veel innovatie. Met name als we weten welke stoffen in je voedsel veroudering tegen gaan en bevorderen kunnen mensen worden geprikkeld om zich zo'n gezonde levensstijl aan te meten."

Hoogleraar risk management aan de Vrije Universiteit Theo Kocken bevestigt dat beeld. "De 90 miljard die de zorg in Nederland jaarlijks kost, komt neer op 6 duizend euro per persoon. Dat bedrag stijgt met 70 procent per tien jaar. Je zult keuzes moeten gaan maken en op andere manieren gaan financieren. Misschien wel zelf sparen."

Verzekeren voor gezondheid
Waar het eigenlijk naar toe moet is dat je wordt verzekerd voor je gezondheid, meent futurist en trendwatcher Erwin van Lun. "Dokters moeten worden betaald om mensen gezond te houden. Dat gaat niet alleen om roken, maar ook om hoe ze bewegen, hoe ze in hun vel zitten. We nemen zo veel dingen mee in ons lijf die ziektes veroorzaken." 

"Mensen zijn eigenlijk niet meer verbonden met hun lichaam. Dat soort kleine dingen kan heel makkelijk ziektes voorkomen." Wat we krijgen zijn platte beeldschermen waarmee kleinere kinderen staand kunnen werken. Ze hoeven hun kennis dus niet meer uit boeken te halen." 

In de toekomst krijgen we allemaal sensoren in ons lijf. Mensen zijn eigenlijk niet meer verbonden met hun lichaam. Dat soort kleine dingen kan heel makkelijk ziektes voorkomen." Wat we krijgen zijn platte beeldschermen waarmee kleinere kinderen staand kunnen werken. Ze hoeven hun kennis dus niet meer uit boeken te halen."

Keuzevrijheid
Leuk en aardig om zo gezond mogelijk oud te worden, maar hoe lang moeten mesen nou blijven werken om hun zorg- en pensioenkosten te kunnen blijven betalen? Keuzevrijheid is in ieder geval niet het toverwoord, meent Theo Kocken. "Dat is een goed idee als je een iPad of een huis wilt kopen. Het is lachwekkend dat verzekeraars nu vinden dat keuzevrijheid tot innovatie leidt."

"Wat je krijgt als je keuzevrijheid hebt is dat mensen tussen meerdere pensioenfondsen moeten gaan kiezen. Die gaan reclame maken, roepen dat ze heel veel rendement gaan maken. Vorig jaar waren er twee fondsen, waarvan er één heel veel indexatie ging geven en de ander er eigenlijk beter voor stond, maar geen indexatie gaf. De Consumentenbond riep niettemin de eerste uit tot het beste pensioenfonds."

"Het is onwaarschijnlijk dat verzekeraars roepen dat dit tot innovatie leidt. Ik denk dat er bepaalde keuzes aan mensen moeten worden gegeven binnen pensioenfondsen, maar zomaar alles opengooien voor iedereen en dat iedereen overal mag gaan shoppen, dat lijkt me niet tot innovatie leiden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen