Troonsafstand koningin Beatrix1 mei '13 06:48

Was dit meteen al een staaltje 'nieuw koningschap'?

Auteur: BNR Webredactie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima stapten dinsdagavond tijdens de Koningsvaart, tot ieders schrik, 'spontaan' van boord om dj Armin van Buuren de hand te schudden. Drukten zij hier al meteen hun stempel op het koningschap? En hoe staat het met het imago van het koningshuis?

Het 'uitstapje' was niet in de draaiboeken opgenomen. Even daarvoor was op tv te zien hoe burgemeester Eberhard van der Laan druk aan het bellen was.

"Een verrassing (en tot kort geleden ook van ons) voor de NOS! De koning gaat van boord. #troon'', twitterde de woordvoerder van Van der Laan. "Feestelijk, open, veilig en ongepland ;-)'', twitterde hij daarna, om vervolgens nog op een andere twitteraar te reageren met: "Je had er hier bij moeten zijn! Dan had je geweten dat het voor iedereen een totale verrassing was.''

Van der Laan reageerde later op de avond ontspannen op de onverwachte wending. "Ook al stond het niet in het draaiboek, het geeft helemaal niets.'' Het had hem dan ook geen extra spanning gegeven, vertelde hij journalisten. De actie staat volgens Rudy van Belkom, imagodeskundige bij imagobureau Think, niet meteen voor een nieuwe koers van Willem-Alexander. "Het was leuk voor het volk en het publiek, maar een statement heeft hij niet gemaakt."

Prins pils
Toch lijkt de nieuwe koning er met succes in geslaagd het imago van prins Pils van zich af te te schudden. Op zijn speech, die ook meteen lovend is ontvangen op sociale media, is overwegend positief gereageerd. "Hij heeft laten zien dat hij klaar is voor het koningschap en toonde een volwaardige koning te zijn. Zijn optreden werd overwegend als krachtig en ontroerend bestempeld en juist die elementen maken wat hem nu tot koning maakt: het was krachtig en ontroerend."

Vooral zijn speech heeft hem heel krachtig neergezet, vindt Van Belkom. "Er zaten hele goede elementen in en hij kiet daadkracht zien. Er kwamen passages voorbij waarbij critici toch de mond werd gesmoord. En hij was niet te beroerd om zijn emotionele, menselijke kant te laten zien." En dat valt goed bij het publiek. "Het was goed om te beginnen met 'lieve moeder'. Hij bleef nog net correct in de u-vorm. En dan bedankt hij zijn vrouw... dan doe je het goed."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen