Troonsafstand koningin Beatrix30 apr '13 13:18Aangepast op 16 jan '19 15:17

Gezocht: koninklijke familiebolide, zwaar bepantserd

Auteur: Thijs Baas

Wat Willem-Alexander moet gaan rijden nu hij koning is? Volvo is al jaren hofleverancier en daarmee een voor de hand liggende keuze. Maar 'een Duitser' kan ook prima, vindt Wouter Karssen van BNR's Nationale Autoshow.

Beatrix reed de laatste jaren rond in een verlengde Volvo S80, en dat zal ze naar verwachting nog wel even blijven doen. Maar of dat voor het nieuwe koninklijk paar ook een ideale optie is, is de vraag. Met enkele specifieke eigenschappen zal hij in ieder geval rekening moeten houden: comfort voor twee volwassenen en drie kinderen, crashbestendigheid - gezien het niet ongeschonden rijverleden van de prins, maar vooral: een goede bepantsering; tegenwoordig onontbeerlijk.

BepantserdZoals Obama dus, die zeer zwaar bepantserd rondrijd. "Het is iets waar de fabrikanten weinig over vertellen. Het feit dat we niet alles weten is ook al een soort van beveiliging. Als er een stoet met Obama voorbijkomt, dan staat er altijd een aantal dezelfde auto's; je weet nooit precies in welke hij zit."

'The Beast', zo heet het gepantserde presidentiële voertuig, zoveel is bekend. Maar ook daar lijken er meer van rond te rijden, om mensen met slechte bedoelingen voor de zekerheid even om de tuin te leiden. Hoe dan ook: bepantsering gaat tegenwoordig heel ver, zegt Karssen. "Vroeger was het alleen even de raampjes vervangen door iets dikker glas. Tegenwoordig is dat wel anders."

Om bestand te zijn tegen mitrailleurs is dat al lang niet meer genoeg, weet Karssen na een bezoek aan de Autobeurs in Frankrijk. "15 centimeter dik glas om tegen mitrailleurs en geweren bestand te zijn; speciale banden, kevlar matten in deuren, zuurstofvoorziening, brandstofinstallaties, het gaat heel ver."

GepantserdModerne auto's beschikken over vrij grote ogen van de radar om bijvoorbeeld de afstand tot de auto voor je te bepalen. Veel te kwetsbaar voor gepantserde auto's meent Karssen. "Daar wordt een speciaal oog ontwikkeld, dat ongetwijfeld een ontzettend vermogen kost. Maar anders is dat een kwetsbare plek. Dat gaat heel ver."

En het kost wat: "Als je echt een goed gepantserde auto wilt, ben je tonnen tot miljoenen kwijt. Dan begin je niet met een instapper. Je hebt veel vermogen nodig om die auto's van soms meer dan 6 duizend kilo te rijden. The Beast van Obama kost zomaar 5 tot 10 miljoen dollar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen