Nationalisatie SNS4 mrt '13 13:17Aangepast op 4 mrt '13 15:00

Beleggers SNS blijven met lege handen staan

Auteur: Harmen Simon Teunis

De onteigende aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers van SNS Reaal blijven zoals verwacht met lege handen staan.

Dat blijkt uit een brief die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag heeft geschreven.

Dijsselbloem zei bij de nationalisatie van SNS begin februari al dat de schadeloosstelling wat hem betreft op nul euro zou uitkomen. Hij zei dat het bedrijf zonder overheidsingrijpen failliet zou zijn gegaan. De aandeelhouders en achtergestelde crediteuren zouden dan ook met lege handen hebben gestaan.

De minister zal de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vragen de schadeloosstelling op nul euro vast te stellen. Gedupeerden die het daar niet mee eens zijn, kunnen bij de Ondernemingskamer verweer voeren.

Vereniging Effectenbezitters schrikt niet
Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging Effectenbezitters, zegt niet te schrikken van de inhoud van de brief van Dijsselbloem.

"Het is niet schrikken. Maar het is ook niet definitief. Het is de mening van de minister. Dat wordt nu voorgelegd aan de Ondernemingskamer. De gedupeerde effectenbezitters kunnen daar tegenop komen. Dat zullen we dan ook doen", zegt Slagter.

Argument Dijsselbloem nog niet bewezen
Slagter stelt dat Dijsselbloem eerst moet aantonen dat SNS inderdaad failliet was gegaan zonder zijn ingreep, want dat heeft hij volgens Slagter nog niet gedaan. "Dat zou blijken uit een rapport over de vastgoedportefeuille van SNS Property Finance gemaakt door Cushman en Wakefield, een taxateur. Alleen dat rapport is nooit openbaar gemaakt. Er zijn alleen delen van naar buiten gekomen. En dat geeft de basis van dat standpunt, zolang we dat niet kunnen zien, zolang de ondernemingskamer dat niet kan zien, heeft de minister het niet bewezen."

Slagter vindt dat de minister in ieder geval het rapport moet overleggen bij de Ondernemingskamer. "Ook bij het rapport dat eerder is gemaakt door Ernst & Young over dezelfde portefeuille waar heel andere waarden naar voren komen. Het ligt voor de hand dat de ondernemingskamer een deskundige benoemt die de rapporten elkaar vergelijkt en die een eigen oordeel vormt over de waarde van de onderneming. Op basis daarvan kan de vergoeding worden vastgesteld."

De volgende stap van de Vereniging Effectenbezitters is afwachten tot het officiële voorstel van de minister bij de Ondernemingskamer ligt. "Daartegen kunnen we in verzet komen, en dat zullen we ook doen", aldus Slagter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen