Nationalisatie SNS4 feb '13 20:45Aangepast op 4 feb '13 23:44

SP wil parlementair onderzoek naar SNS

Auteur: Anne-Greet Haars

De SP wil een parlementair onderzoek naar de ontwikkelingen de afgelopen 7 jaar bij SNS die ertoe hebben geleid dat de bank vrijdag door de Staat werd genationaliseerd. SP-Kamerlid Arnold Merkies heeft dat maandag gezegd.

Merkies zet in op een parlementair onderzoek omdat dat een lichtere variant is dan een parlementaire enquête. Hij denkt voor een onderzoek eerder een Kamermeerderheid achter zijn voorstel te krijgen.

Merkies wil alles weten over het 'mismanagement' bij SNS waarvan premier Mark Rutte vrijdag sprak. Ook wil hij weten waarom De Nederlandsche Bank niet heeft ingegrepen toen SNS in 2006 voor veel geld een risicovolle vastgoedportefeuille van ABN Amro overkocht.

Heel veel misgegaan
Merkies: "Bij SNS is toch wel heel veel misgegaan, veel meer nog dan bij banken tijdens de kredietcrisis. Ze waren niet alleen het slachtoffer van problemen in de vastgoedsector, er was ook mismanagement en er duiken steeds weer verhalen op over fraude. Bij DNB hadden ook alle alarmbellen moeten gaan rinkelen toen SNS Bouwfonds overnam van ABN. Hoe kon DNB dit laten gebeuren?''

ChristenUnie
Carola Schouten (ChristenUnie) wil in een enquête doen aan waarheidsvinding, kijken naar de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen bij het debacle rond SNS Reaal. Ze wil ook onderzoeken of mensen aansprakelijk zijn of kunnen worden gesteld en lessen trekken voor de toekomst.

Voor de voorstellen van SP en ChristenUnie is vooralsnog geen meerderheid in de Kamer. In elk geval de PvdA en D66 willen eerst een debat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voeren en een hoorzitting houden met De Nederlandsche Bank. Het debat met Dijsselbloem is mogelijk woensdag.

Gerelateerde artikelen