Troonsafstand koningin Beatrix28 jan '13 19:18

Rutte spreekt respect en bewondering uit voor Beatrix

Auteur: Fleur de Bruijn

“Allereerst mijn grootste respect en bewondering. Ze heeft zich met hart en ziel ingezet voor de Nederlandse samenleving.”

Dit zei premier Rutte in reactie op het aftreden van koningin Beatrix . De koningin maakte eerder maandagavond bekend op 30 april haar functie over te dragen aan haar zoon prins Willem-Alexander.

Rampen
Rutte noemde Beatrix 'een koningin in het hart van de samenleving'. "Zij was er op de feestelijke momenten, bij de viering van sportieve successen of culturele hoogtepunten. Maar zij was er ook en vooral op de moeilijke ogenblikken, zegt Rutte. De premier noemde de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede als voorbeelden. Hij verwijs verder specifiek naar het drama op Koninginnedag in Apeldoorn in 2009.  “Ze groeide ze uit tot icoon van Nederlandse samenleving, ze nam haar taak buitengewoon serieus, Ook in de jaren waarin zij de steun van prins Claus moest missen. Ook na het verschrikkelijke ongeval van haar zoon prins Friso; het maakt onze waardering alleen maar groter.”

Koning Willem-Alexander
Rutte had ook nog wat woorden over voor de toekomstige koning Willem-Alexander. "Hem wacht een belangrijke en veeleisende taak. Zoals de prins het zelf zei bij gelegenheid van zijn veertigste verjaardag: de monarchie moet mensen samenbinden en aanmoedigen en Nederland vertegenwoordigen in het buitenland. Ik weet zeker dat de prins en de prinses als koning Willem-Alexander en koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen."

Sober feest
De premier riep het volk op om van de abdicatie en de inhuldiging een groot feest te maken. Wel zegt hij in de tijdsgeest dat het feest ‘uiteraard op de sobere wijze gevierd moet worden.’ “Een feest dat recht doet aan onze gevoelens van vandaag. Gevoelens van verbondenheid met het Huis van Oranje en van diepe genegenheid voor een vorstin die zich ruim drie decennia vol overgave heeft ingezet voor Nederland.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen