Code rood13 nov '13 08:22Aangepast op 13 nov '13 15:12

Nog weinig structuur in nasleep Haiyan

Auteur: BNR Webredactie

In het rampgebied in de Filipijnen zijn mensen de wanhoop nabij. Minstens acht mensen zijn om het leven gekomen toen zij, wanhopig op zoek naar voedsel, een opslagloods met rijst bestormden. Ook de communicatie laat te wensen over.

Het officiële dodental door de tyfoon Haiyan is inmiddels opgelopen tot 2275 en de ernst van de ramp dringt steeds meer door in de rest van de wereld. Concerten, een nationale tv-actie en bingoën voor de slachtoffers van orkaan Haiyan; vanuit verschillende hoeken starten initiatieven voor de ramp in de Filipijnen. En dat is hard nodig, want de huidige hulpverlening schiet door verschillende oorzaken nog behoorlijk tekort.

"Wegen zijn niet open, er is geen communicatie, er is geen elektriciteit, luchthavens zijn slecht bereikbaar, geen boten en heel weinig geld", zegt redacteur Elke van Boxmeer. Bovendien laat de veiligheid te wensen over, met plunderingen, geblokkeerde konvooien en strijdende bendes. Vissers durven niet te vissen omdat er te veel lichamen in het water dreigen."

Stervend kind
Rode Kruis-hulpverlener Merlijn Stoffels bevestigt dat beeld. "Vandaag hoorden we een verhaal van een mevrouw die medicijnen moest kopen voor haar vijfjarige kind. Ze had het geld niet en het kind stierf in haar armen. Onze lokale afdelingen op de getroffen eilanden zijn meteen na de tyfoon aan de slag gegaan om zoveel mogelijk hulp te bieden. Eerste hulp, maar ook hulpgoederen. De vraag is zó gigantisch, dat het onmogelijk is om al deze mensen hulp te bieden."

Gelukkig zijn er ook enkele hoopgevende berichten, zegt Elke van Boxmeer. "Een hulpverlener vertelde dat er weer wegen zijn vrijgegeven, dat er ter plekke weinig plunderingen zijn. Er komt een Boeing aan met 200 kuub aan goederen, met voedsel, mobiele klinieken met medicijnen, 12.000 dekens, 13.000 jerrycans, 40 ton aan spullen, dus er is ook hulp die wél aankomt."

Getroffen gebied
Het Nederlandse kabinet stuurt - naast 2 miljoen euro aan noodhulp - een defensievliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht naar het getroffen gebied. Het toestel vertrekt waarschijnlijk donderdag vanaf de luchthaven Eindhoven. Het vliegtuig zal hulpgoederen overbrengen van de samenwerkende hulporganisaties. "Het is bij dit soort rampenheel moeilijk om de mensen te bereiken, maar daar komt nog bij dat communistische rebellen een konvooi met hulpgoederen wilde aanvallen. Het Filipijnse leger heeft die aanval voorkomen", meldt redacteur Marijke Roskam.

Intussen raakten op het eiland Leyte mensen bedolven toen ze rijst wilden plunderen uit een opslagloods. Die plek is één van de zwaartst getroffen gebieden. Daar zijn acht mensen om het leven gekomen omdat een muur op hen stortte toen ze rijst wilden meenemen. Plunderaars die niet onder de muur terecht kwamen hebben honderdduizend zakken rijst meegenomen. De regering roept hen op om die rijst te delen en niet te verkopen.

Dodental
De Filipijnse president meldde dat het dodental ergens tussen de 2 duizend en 25.000 ligt. Tegen CNN zei hij dat emoties mogelijk een rol speelden bij het noemen van grote aantallen doden. Er werd eerder gezegd dat het aantal tegen de 10-duizend liepen. Maar de president liet ook weten dat hij nog met 29 gemeenten geen contact heeft gehad. Hij kan dus nog niet weten hoeveel doden daar zijn gevallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen