Code rood14 nov '13 14:04

Voedselhulp Filipijnen komt eindelijk op gang

Auteur: Harmen Simon Teunis

De voedselhulp voor de slachtoffers van de tyfoon op de Filipijnen komt nu echt op gang. Volgens de Verenigde Naties hebben inmiddels 49.000 mensen rijst en ingeblikt voedsel ontvangen.

Correspondent Wouter van Cleef, bevindt zich midden in het hardst getroffen gebied bij de totaal verwoeste stad Tacloban. Hij merkt dat vandaag voor het eerst dat de hulpverlening daar ook echt op gang komt. "Ik heb hier bijvoorbeeld voor het eerst trucks gezien bij het evacuatiecentrum. Verder zijn de lijken die in de stad liggen nog een groot probleem, waardoor ziektes op de loer liggen."

Toch merkt Van Cleef dat de bevolking ontevreden is over de hulpverlening. En dat heeft vooral te maken met de volgorde waarop de hulp verleend wordt. "Ik stond bij het evacuatiecentrum midden in de stad, waar een paar duizend mensen zit. Ze kregen eerst hygiënetips van Unicef. Toen de mensen dat zagen waren ze ontzettend ontevreden, want ze hadden behoefte aan voedsel en drinken. En uiteindelijk kwamen er wel trucks met voedsel en drinken, maar het komt nu pas op gang en dat is al bijna een week na de ramp. Je kunt je voorstellen dat de mensen daar negatief over zijn."

Echt vreemd is het niet dat de hulpverlening in Tacloban nu pas van de grond komt, want de stad was onbereikbaar. Maar daar is nu dus verandering in gekomen, hoe mondjesmaat ook. "De zeehaven is net weer een beetje open gegaan. De luchthaven buiten de stad is ook op gang. Maar het belangrijkste punt is het vrachtverkeer. Vrachtwagens zijn er bijna niet en benzine is ook superschaars. Het is heel moeilijk om de hulpverlening op gang te krijgen."

Internationale hulp
Van Cleef verwacht dat de internationale hulp nu ook op gang komt. "Ik heb vandaag Amerikaanse helikopters en vliegtuigen zien vliegen. Dat lijkt me een goed teken. Want als de Amerikanen er zijn, bestaat ook het idee bij de mensen dat er nu echt wordt doorgepakt. Ik sprak vandaag ook nog even met de minister van Sociale Zaken. Hij gaf aan teleurgesteld te zijn over het tempo waarmee de hulpverlening op gang is gekomen." Maar dat heeft ook te maken met de beperkte middelen die de overheid in de Filipijnen tot haar beschikking heeft.

De situatie is relatief veilig, ondanks alle verhalen over plunderingen en andere vormen van geweld. De politie en het leger zijn goed zichtbaar op straat en er is een avondklok ingesteld. "Plunderingen zijn zeker voor gekomen. En het gebeurt hier en daar nog steeds bij benzinestations. Maar ik denk dat het nu over het algemeen op straat redelijk veilig is, hoewel er heel veel geruchten zijn."

Geruchten
Doordat televisies en radiostations zijn uitgevallen en ook het telefoonverkeer net pas weer op gang komt, is er nog een probleem. Er is een groot gebrek aan betrouwbare informatie. Zo doet er bijvoorbeeld een gerucht de ronde over gevangenen die nu vrij rondlopen. "De gevangenis is open gelaten, open gezet of open gebroken tijdens de ramp. Die gevangenen lopen dus vrij rond en heel veel mensen maken zich daar wel zorgen over en denken dat ze overal rondlopen. Zonder betrouwbare informatie gaan mensen roddelen en wordt er informatie verspreid en dat heeft wel zijn effect."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen