US elections7 nov '12 07:00Aangepast op 7 nov '12 08:08

Romney legt zich eindelijk neer bij nederlaag

Auteur: Thijs Baas

Toen zelfs de zeer Republikeins-gezinde zender Fox al lang en breed had erkend dat Obama de verkiezingen had gewonnen, vond Mitt Romney het nog te vroeg voor een felicitatie aan zijn opponent.

Het kamp van Romney wilde aanvankelijk meer cijfers zien voordat het zijn nederlaag wilde erkennen. Romney hoopte op een sneeuwbaleffect door niet alleen alsnog de staat Ohio naar zich toe te trekken, maar met de winst in enkele kleinere staten alsnog het presidentschap voor de voeten van Obama weg te kapen.

"Ik heb net gebeld met president Obama om hem te feliciteren met zijn overwinning. Zijn aanhangers en zijn campagne verdienen ook een felicitatie. Ik wens ze allemaal het beste. Maar met name de president, de presidentsvrouw en hun dochters. Dit is een tijd van grote uitdagingen voor Amerika. En ik bid dat de president succesvol zal zijn in het leiden van onze natie", zei Romney.

In zijn speech zei hij verder dat zijn achterban gewoon moet leven met het feit dat Obama nog vier jaar in het Witte Huis zit. En dat zal voor veel Republikeinen niet eenvoudig zijn, zeker nu het verschil veel groter was dan verwacht.

De échte scherpte lijkt sowieso te ontbreken bij de Republikeinen: Romney's laatste tweet dateerde van zes uur eerder, toen de laatste mensen nog konden stemmen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen