US elections1 nov '12 09:28

Campaign Watch | Bloomberg en Christie in de schijnwerpers

Auteur: Anne-Greet Haars

Nog vijf dagen te gaan tot de verkiezingen in de VS en de campagnes gaan officieel weer van start. Maar naast Obama en Romney, staan er nog twee mannen in de schijnwerpers.

Redacteur Jan Postma volgt de Amerikaanse verkiezingen op de voet en vertelt dat er veel aandacht is voor Michael Bloomberg, de burgemeester van New York. "Zoals Rudy Giuliani na 9/11 doorbrak, zo is dit het moment van Bloomberg. Hij krijgt veel complimenten en is erg zichtbaar in de media."

Maar volgens Postma is gouverneur Christie van New Jersey de ster van dit moment. "Het is een prominente Republikein. Hij deed de key note speech tijdens de Republikeinse conventie en is heel populair. Is wel eens gesuggereerd dat het enige dat hem tegenwerkt zijn omvang is, omdat het een behoorlijk gezette man."

Obama
Christie was - voor Sandy - ook één van de nagels aan de doodskist van Obama. John Stewart benadrukte gisteren in zijn Daily Show dat Christie twaalf dagen geleden nog flink uithaalde naar Obama: "Obama op zoek is naar het lichtknopje van leiderschap, maar het niet kan vinden."

Maar de gouverneur is nu al dagenlang zeer complimenteus naar Obama, waarop Stewart gisteren zei: "Ik denk dat hij het lichtknopje heeft gevonden".

Situatie
De situatie tussen Obama en Christie is erg veranderd, legt Postma uit. "Inmiddels werken de twee nauw samen om New Jersey er weer bovenop te krijgen."

Mitt Romney
"De campagnes gaan weer los, wel een beetje voorzichtig gezien de omstandigheden", vertelt Postma. "David Letterman keek nog even terug op Romney's inzamelingsacties van de afgelopen dagen, waarin hij geld ophaalde voor de slachtoffers van Sandy."

"Letterman twijfelt een beetje aan de oprechtheid van Romney. Hij schiet als eerste de latino's in swing states te hulp: toevallig een heel grote groep die Romney goed kan gebruiken om het presidentschap binnen te halen."

Marathon
De marathon van New York aanstaande zondag gaat door zegt burgemeester Bloomberg. "Letterman en Stewart vragen zich af of dat wel heel handig is, met de halve stad nog in chaos of in water ondergedompeld", zegt Postma.

Luister hier om alle fragmenten uit de Daily Show te horen. En elke avond om half elf kunt u de Daily Show bekijken op Comedy Central Extra.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen