Nationalisatie SNS1 feb '13 19:20

CDA-Europarlementariër Wortmann zet vraagtekens bij toezicht SNS

Auteur: Harmen Simon Teunis

CDA-europarlementariër Corien Wortmann zet haar vraagtekens bij het toezicht van De Nederlandsche Bank, het ministerie van Financiën en de Kamer op SNS Reaal. Dat zegt zij bij BNR.

"In het onderzoek van de commissie De Wit, dat in 2012 is uitgekomen, wordt over SNS gesproken. Maar er staat eigenlijk niets in over de vastgoedtak. Ook de commissie De Wit heeft dit kennelijk onderschat."

De nationalisatie van SNS Reaal kost de staat 3,7 miljard euro. Het ingrijpen geldt als de hardste in Europa, sinds het uitbreken van de crisis. Aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders zijn hun geld helemaal kwijt.

Vraagtekens
Wortmann stelt dat in 2008 al bekend was dat de vastgoedtak het problematische deel van de bank was. Zij wil daarom ook weten wat er is gebeurd in de afgelopen vijf jaar om de problemen aan te pakken. "Premier Rutte zegt dat er grote fouten zijn gemaakt; mismanagement. Maar dat management heeft daar vijf jaar gezeten. Wat hebben de toezichthouders en het kabinet gedaan om die bank toch aan te pakken? In Europa zijn we bezig met de wetgeving ook voor een crisisaanpak. En daarin zit ook de mogelijkheid om preventief in te grijpen bij een bank. Had dat niet moeten gebeuren?"

De stelling dat iedereen heeft zitten slapen, gaat de europarlementariër te ver. "Maar waarom is er niet eerder ingegrepen om te voorkomen  dat het nu zo uit de hand is gelopen. Want in 2010 of 2009 was er misschien nog wel meer mogelijk met dat vastgoed dan nu het geval is.

Het was noodzakelijk dat de bank overeind moest worden gehouden, beseft ook Wortmann zich. Maar, zegt zij, het is wel "diep triest" dat het met belastinggeld moet gebeuren.

Onderzoek
Wortmann is van mening dat er onderzoek moet worden gedaan naar het Brussels verbod op ingrijpen door ING en ABN Amro. "Maar ik vraag me af, ook als ik de bedragen nu zie die nodig zijn, of dat toereikend is geweest. Wat ik in ieder geval niet een goede optie gevonden zou hebben is dat de private equity fondsen deze bank in handen gekregen zouden hebben."

In Europa is men wel druk bezig met wetgeving om eerder in te kunnen grijpen, zegt Wortmann. "En als het dan toch fout gaat, om dan ook duidelijk te hebben wie wordt aangesproken en wie moet betalen. Om te voorkomen dat het uiteindelijk de belastingbetaler is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen