Heart of Texas | De Cowboy-Look
Felgekleurde, opgesmukte shirts en jurken horen nog altijd bij de cowboycultuur in Texas en andere westelijke staten in de VS. De oorspronkelijk uit Rotterdam komende Linda Leening ontwerpt ze: ieder kledingstuk met een apart karakter.
Tekst en foto’s Reinout van Wagtendonk
Tessie Lou Williams is een jonge zangeres in opkomst in Austin, het hart van de muziekscene in Texas. De enigszins als Dolly Parton klinkende Tessie Lou heeft meer en meer podiumkleding nodig, want zij en haar band, de Shotgun Stars, worden steeds gevraagder. Linda Leening is de ontwerpster en maakster van veel van Tessie Lou’s door de cowboycultuur geinspireerde jurken.
In die stijl vervaardigde Leening ook een jurk en verschillende blouses voor Shirley MacLaine, hoofdrolspeelster in de zwarte filmkomedie “Bernie” van eerder dit jaar, over een waar gebeurde moord in Texas. “Eén van die blouses is in een close-up te zien in die film,” vertelt Linda trots. “Ik maak meestal mannenshirts. Ik werk nu aan een ontwerp voor iemand uit de band van Gary P. Nunn die er veel muzieknoten op wil. Maar de mannenshirts zijn er nu even bij ingeschoten.”
Linda werd geboren in Jakarta – Nederlandse vader, Indonesische moeder – maanden voordat haar ouders in 1954 naar Nederland verhuisden. Na een aantal jaren Rotterdam kwam het gezin Leening in Californie terecht. Linda’s moeder en broers wonen allang weer in Nederland, in Schiebroek en Den Haag, maar zij maar zij verliet Rotterdam opnieuw en ging snel weer terug naar Amerika. Die cowboys, weet je wel…
“Ik groeide op met de cowboyfilms van John Wayne en TV-series zoals Bonanza,” verklaart ze haar eerste interesse in die cultuur. “Veel paardrijden ook. Vervolgens kwam ik in Wyoming een man tegen. Een echte cowboy. We woonden in Jackson Hole, een stadje met helemaal die sfeer van het Amerikaanse westen. Ik ben daar shirts gaan maken. Vintage, retro-style, geinspireerd door de ouderwetse, flamboyante kleding uit oude films en tijdschriften. Ik zie zelf graag mannen die dat soort overhemden dragen en daarom maak ik ze ook met veel plezier.”
Die opgepimpte Amerikaanse cowboyshirts zijn oorspronkelijk overigens een Hollywood-uitvinding voor de sterren van de cowboyfilms van voor de Tweede Wereldoorlog, vertelt Linda. Het waren kostuums waarmee ze zich van elkaar konden onderscheiden. Dus echte cowboys gingen zich kleden naar wat ze in de bioscoop zagen.
“Daarnaast had je de rodeo-cultuur, met wat minder lawaaige, meer practische maar nog altijd opvallende shirts,” zegt ze, in het Engels want Nederlands durft ze voor een interview niet te praten. “En de rockabilly muzikanten en fans, die weer wel lekker opzichtige kleding droegen met borduursels en franjes en bewerkte schouderstukken en glimmende knopen. Allemaal verschillende stijlen, maar ook allemaal herkenbaar als afkomstig uit het Amerikaanse westen.”
Linda en haar man wonen na Wyoming en Montana nu inmiddels drie jaar in Austin, Texas. Ze blijven allebei de cowboy cultuur trouw. Voelt ze zich thuis in Texas?
“Nog niet,” lacht ze, “maar ik moet zeggen dat ik me eigenlijk nergens echt thuis voel. Ik houd erg van reizen, ik zie graag nieuwe dingen. Soms denk ik weleens dat ik in de verkeerde tijdsperiode ben geboren. Ik had graag zelf in de tijd van het oude westen geleefd.”