US elections7 nov '12 01:32Aangepast op 7 nov '12 06:04

Eerste exit polls binnen

Auteur: Thijs Baas

Nu de staat Washington, Iowa, Californië en Wisconsin binnen zijn voor de Democraten, lijkt het presidentschap Obama nauwelijks meer te kunnen ontgaan.

Met deze staten in zijn achterzak zou dan aan de overwinning in Florida óf Ohio genoeg hebben om nog vier jaar president te blijven. Ohio, één van de swing states, lijkt een duidelijke prooi te worden voor Obama. De huidige president gaat er na 31 procent van de stemmen met 54 procent tegen 45 procent aan de leiding.

Florida
Het spannendst blijft het echter in Florida, waar Obama na 90 procent van de stemmen een procent voorsprong heeft op Romney. Om 5 uur werd bekend dat ook de staat Washington

Obama heeft inmiddels ook New Hampshire 'in handen', waarmee hij qua kiesmannen bijna op gelijke hoogte komt met Romney, zeker nadat ook New Mexico in handen van Obama komt.

Zuidelijke staten
Mitt Romney wist intussen opnieuw een serie staten binnen weten te slepen, na eerdere overwinningen in het zuiden van de VS. Nieuwszender CNN meldt dat ook Missouri, Utah, Kansas, Louisiana, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Texas, Wyoming en Mississippi naar de Republikein gaan.

Romney staat met deze staten erbij inmiddels op152 kiesmannen, tegenover 123 voor Obama, meldt CNN. Om de presidentsverkiezingen te winnen zijn minimaal 270 kiesmannen nodig. West Virginia, South Carolina, Georgia Kentucky en Indiana naar Romney. Obama wint in Vermont, Massachusetts, Connecticutt, Delaware, Maryland en Rhode Island.

South Carolina kiest voor Romney
South Carolina heeft zoals verwacht gekozen voor Mitt Romney. Dat meldden de Amerikaanse zenders Fox News en CNN. De staat levert de Republikein 9 kiesmannen op.

Georgia naar Romney
Georgia kiest volgens de Amerikaanse zender Fox News voor Mitt Romney. Na het tellen van 11 procent van de stemmen, lijkt Georgia naar Mitt Romney te gaan, met 68 procent van de stemmen. Dat de Republikein de zuidelijke staat zou binnenhalen, was verwacht. De staat levert de Romney 16 kiesmannen op.

Obama wint in thuisstaat Romney
President Barack Obama heeft zoals verwacht een hele rits staten in het noordoosten van het land op zijn naam gebracht, waaronder ook de thuisstaat Massachusetts van Mitt Romney. Naast Connecticut, Delaware, Maryland en Rhode Island won Obama ook in zijn eigen Illinois en in de hoofdstad Washington D.C.

Zijn Republikeinse tegenstrever Romney schrijft volgens CNN Oklahoma op zijn naam. Verrassingen zijn er tot nog toe niet te noteren. De kandidaten winnen in staten waar dat ook werd verwacht.

Tennessee, Alabama en Arkansas voor Romney
Mitt Romney heeft ook de zuidelijke staten Tennessee, Alabama en Arkansas binnengehaald, goed voor in totaal 26 kiesmannen. Dat meldde de nieuwszender Fox News. Dat de Republikein hier zou winnen, was verwacht.

In de 'swing states' gaan ze nog erg gelijk op en valt een einduitslag voorlopig nog niet te verwachten. Tot nu toe zijn er weinig verrassingen bij de voorlopige uitslagen in de oostelijke en zuidelijke staten. In de staten waar dat verwacht werd sleepten Barack Obama en Mitt Romney ook de winst binnen.

Obama scoort goed in het noordoosten, Romney in het zuiden. Beide kandidaten gaan voorlopig gelijk op in het aantal kiesmannen dat ze op hun naam hebben.

In Florida, Ohio, Virginia, North Carolina ontlopen de kandidaten elkaar niet veel. Daar zal het nog wel enige tijd duren voordat er duidelijkheid is, door de lange rijen, problemen bij de verwerking van stembiljetten en een enorme opkomst zorgen voor vertragingen bij het tellen.

In de strijd om de controle over de Senaat lijken de Democraten goede zaken te doen:  voorlopig behouden  senatoren behouden vooralsnog hun zetels. De onafhankelijke kandidaat Angus King pakte de senaatszetel voor Maine die vrij was gekomen door het vertrek van de Republikeinse senator Olympia Snow. Chris Murphy pakte voor de democraten de vrijgekomen zetel in Connecticut.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen