Troonsafstand koningin Beatrix29 jan '13 17:49

Mega-operatie moet Nieuwe Kerk klaar maken voor Koninklijke inhuldiging

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een mega-operatie moet De Nieuwe Kerk in Amsterdam klaar maken om het decor te vormen van de Koninklijke inhuldiging.

Bij de inhuldiging van koningin Beatrix waren liefst 4000 mensen aanwezig. En dus moet er ontzettend veel geregeld worden. Adjunct-directeur Paul Mosterd van de Nieuwe Kerk weet wat er bij de laatste inhuldiging in 1980 allemaal bij kwam kijke

"Toen koningin Beatrix met haar man prins Claus de Nieuwe Kerk binnenkwam, was deze al gevuld met de leden van de Eerste en de Tweede Kamer en tal van andere autoriteiten. Er waren toen twee ingangen van De Nieuwe Kerk en er waren tribunes gebouwd. Destijds waren er zo’n 4000 zitplaatsen."

Dat kunnen er dit jaar meer zijn, maar ook minder, zegt Mosterd. “Bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Maxima waren er zo’n 2000 mensen te gast. Het is ook een beetje waar men voor kiest. De leden van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer moeten in ieder geval aanwezig zijn. Dat is het belangrijkste, met natuurlijk de nieuwe koning en koningin.”

Tentoonstelling
Op dit moment is in de Nieuwe Kerk nog een grote tentoonstelling te zien over de Noord-Amerikaanse indianencultuur. Die duurt tot en met 14 april. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, zegt Mosterd. "We kijken nu wanneer die afgebouwd moet worden. [...] Het gereedmaken van de kerk voor de inhuldiging zal misschien ook wel weken of in ieder geval dagen tijd kosten. Dat zijn we nu aan het uitrekenen. De komende dagen zitten we met alle betrokkenen en de autoriteiten aan tafel."

Maar de kerk moet niet alleen klaargemaakt worden voor het publiek dat in de kerk aanwezig is. "De kerk is ook het decor waar heel Nederland en veel mensen in de hele wereld naar gaan kijken. De kerk wordt ook een plek waar heel veel camera’s gaan hangen. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een soort tv-studio wordt. Ook daar gaan we hopelijk genieten van de nieuwste technieken. We zijn heel benieuwd wat daar kan."

Orgel moet hoofdrol spelen
Mosterd doet nog een aanbeveling aan verslaggever Jeroen Stans, want het orgel was er al wel in 1980 maar werd niet gebruikt bij de inhuldiging van koningin Beatrix. Toen was het orgel namelijk nog niet gerestaureerd.

Wat Mosterd betreft gaat het orgel dit keer wel een rol spelen. "Veel Nederlanders zullen het orgel wel kennen van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Maxima, toen speelde het wel. Het kan nu dus ook een hoofdrol gaan spelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen