US elections7 nov '12 13:11

Rutte wil band met VS aanhalen

Auteur: Pieter van den Akker

Van Israël tot China stromen de felicitaties voor Obama binnen. Ook uit de mond van premier Rutte: "Ik heb hem niet aan de lijn gehad, maar ik heb hem gefeliciteerd met een brief."

"Ik heb gezegd dat ik hem feliciteer met zijn herverkiezing en dat ik er naar uitzie om de goede betrekkingen tussen Nederland en Amerika - die ook onder zijn presidentschap zijn versterkt - verder uit te bouwen", vertelt de premier die op handelsmissie in Turkije is.

Terugtrekken uit Afghanistan
Rutte heeft daarnaast Obama's aandacht gevraagd voor de belangrijke handelsbetrekkingen tussen ons land en de VS. "Nederland zal zich ook verder inzetten voor het versterken van de handelsbetrekkingen tussen Europa en Amerika. Ook heb ik aandacht gevraagd voor het belang van de Navo en in het bijzonder de grote opgave die we voor ons hebben om ons in 2014 op een verstandige manier terug te trekken uit Afghanistan."

Aandacht voor Europa
Rutte gelooft niet dat Europa straks Amerikaanse aandacht tekort komt. "Amerika is zeer geïnteresseerd in Azië omdat daar heel veel groei plaatsvindt. Maar Amerika realiseert zich, merk ik in mijn contacten met Amerikaanse politici en met de president, dat Amerika alleen succesvol kan opereren in Azië als ze een sterk blok vormen met het Westen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen