Troonsafstand koningin Beatrix30 apr '13 12:30

Republikein met warm hart voor de Oranjes

Auteur: Thijs Baas

Onverteerbaar en mooi. Jan van Friesland, van het Oud Republikeins Genootschap, hinkt op twee gedachten. Of eigenlijk strijden verstand en gevoel om voorrang, zoals hij het zelf zegt.

Enige ontroering kan Van Friesland zelfs niet onderdrukken. Gemengde gevoelens, dus. "Het raakt mij wel. Ik ben ook Nederlander en ik vind dat Nederland er een enorm mooi volksfeest van maakt, ook als je het zo om je heen ziet: al die mensen uitgedost in die prachtige oranje kleur, dat is geweldig."

Toch vindt Van Friesland de hele 'vertoning' niet meer of minder dan 'een stukje nationale erfelijke overdracht bij de notaris': "Moeder maakt aan haar zoon een stuk Nederland over en wij hebben het toekijken. Dát is onverteerbaar." Problematisch vindt Van Friesland zijn dubbele gevoel overigens niet. "Ik heb een hoofd en een hart en op zo'n dag moet het hart spreken. Maar op termijn is het onverstandig om met de monarchie door te gaan."

Vorstenhuizen
Als je kijkt naar de ontwikkelingen van een steeds geïntegreerder Europa, dan is er in feite steeds minder plaats voor vorstenhuizen, doceert Van Friesland. "Die bestaan eigenlijk al niet meer. Het zijn rijke mensen geworden die de afslag naar de glamour hebben gemaakt. Met de ingang van het ceremoniële, wat de weg is die Willem-Alexander wil gaan bewandelen, zullen we binnen afzienbare tijd zien dat het vorstenhuis weinig meer voorstelt dan dat de zoveelste foto van Amalia in de Privé verschijnt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen