US elections3 okt '12 12:31Aangepast op 3 okt '12 13:26

'Romney moet hopen op blunderende Obama'

Auteur: Anne-Greet Haars

Vannacht kruisen Mitt Romney en Barack Obama de degens in hun eerste onderlinge televisiedebat voor het presidentschap voor de Verenigde Staten.

Het debat vindt plaatst op de Universiteit van Denver en is het eerste van drie debatten die de komende vier weken gepland zijn. Het debat begint om drie uur Nederlandse tijd. De 90-minuten durende ontmoeting biedt de kans om meer dan 60 miljoen mensen te bereiken op de televisie.

Aan de Republikeinse kandidaat Mitt Romney de taak om de achtervolging in te zetten, want hij loopt flink achter in de meeste peilingen. Volgens Bertine Moenaff van DeJaap.nl en volger van de Amerikaanse verkiezingen, kan Romney het beste hopen op een blunder van Obama. “Romney moet nu vlammen, want hij loopt al een hele tijd achter in de peilingen. Het is een kleine, maar wel stabiele achterstand. Dit is zijn kans om het tij te keren.”

Game changer?
Maar Moenaff legt uit dat de geschiedenis leert dat presidentiële debatten hele mooie quotes opleveren, maar niet zoveel invloed hebben op de peilingen. "Het is natuurlijk altijd lastig om oorzaken en effecten aan te geven. Politiek en verkiezingen: het is geen exacte wetenschap, het kan aan zoveel dingen liggen.”

Onderzoek
Onderzoeksbureau Gallup heeft in 2008 onderzocht wat de invloed is van de debatten op de uitslag van de verkiezingen. Het bureau concludeerde dat ze bijna nooit een ‘game changer’ zijn. Op twee verkiezingsjaren na hebben de presidentiële debatten geen belangrijk effect gehad op de uitslag. Eén van die uitzonderingen is het jaar 1960, het ‘oerdebat’ tussen Kennedy en Nixon.

Onderwerpen
Het debat vanavond wordt georganiseerd door PBS – de publieke omroep van Amerika - een serieuze zender die erg op de inhoud is. "Volgens mij kijkt er geen hond naar, maar ze zijn kwalitatief wel heel goed. Het debat zal gaan over binnenlandse zaken en de economie. Het is aan Romney de taak om uit te leggen dat hij een beter plan heeft dan Obama.”

Valkuilen
Volgens Moenaff is de valkuil voor Obama dat hij teveel zelfvertrouwen kan hebben en daardoor arrogant kan overkomen. "Hij wordt door zijn tegenstanders ook graag weggezet als een elitaire Harvard-professor, waar het verder niet uitmaakt dat Romney zelf ook van Harvard komt. Obama heeft voor zijn vijanden een elitair karakter, die oeverloos kan oreren en dat moet je eigenlijk in een debat niet hebben: je moet in soundbites praten.”

“Commentatoren in Amerika vinden dat Obama en Romney beide een beetje matte debaters zijn. Romney heeft zich in de voorverkiezingen heel goed staande gehouden, maar dat komt gewoon doordat zijn tegenstanders heel zwak waren. Obama is een goede spreker, maar dan ben je geen goede debater.”

Minder oefening
De Obama-campagne hamert er ook op dat de president veel minder oefening heeft gehad. "Mitt Romney is al vanaf de zomer aan het oefenen, terwijl Obama maar vijf keer heeft geoefend omdat hij ook president moet zijn.”

Oefening
Amerikaanse presidentskandidaten hebben altijd een partner die hun tegenstander moet spelen
. In het geval van Obama is dat de vorige democratische kandidaat: John Kerry. Romney is een bekende van Kerry, dus beter in staat om hem na te spelen. Mitt Romney oefent zijn debatten met Rob Portman, een senator uit Ohio. Hij was ook lang in de race voor het vicepresidentschap.

Carter vs. Reagean
Tot slot vertelt Moenaff dat het de droom van de Republikeinen is om de race van 1980 herhalen: Ronald Reagan tegen zittend president Jimmy Carter. "Het verhaal gaat dat Carter voor stond in de peilingen, maar dat Reagan een inhaalslag maakte na het debat. Maar wat ik heb gelezen is dat het niet waar is: die peilingen waren helemaal niet zo dat Carter voor stond."

Klik hier voor een overzicht van historische fragmenten uit presidentiële debatten.

Gerelateerde artikelen