US elections3 okt '12 13:23Aangepast op 3 okt '12 17:27

Historische zweetlessen voor Romney en Obama | Video

Auteur: Arjan Meesterburrie

Als Romney en Obama goed voor de dag willen komen in hun televisiedebat vannacht, dan moeten ze maar eens goed naar door BNR geselecteerde historische beelden kijken.

Bill Clinton in 1992
Bill Clinton in 1992

Natuurlijk is inhoud belangrijk in het debat dat vannacht om 3 uur Nederlandse tijd begint, maar uitstraling op televisie en manieren om de lachers op de hand te krijgen zijn zeker zo belangrijk.

Daarom zet BNR een aantal historische fragmenten voor u op een rij, met dank aan het Financieele Dagblad en het Nederlands Debat Instituut.

Kennedy versus Nixon
De moeder aller Amerikaanse televisiedebatten is die tussen John F. Kennedy en Richard Nixon, die in 1960 streden om het Witte Huis. Volgens de tv-kijkers won Kennedy dat debat, omdat hij een hele frisse en rustige indruk maakte tegenover de slecht geschminkte en hevig zwetende Nixon.

Maar radio-luisteraars riepen juist Nixon tot winnaar uit, omdat beeld voor hen geen rol speelde en de Republikein juist indruk maakte door zijn kalme en inhoudelijke toon.

Bekijk hier uitgebreide beelden van dat historische debat:


Reagan versus Mondale
In 1984 sloeg Ronald Reagan aan het begin van het eerste tv-debat gelijk een belangrijk wapen uit handen van zijn democratische tegenstrever Walter Mondale. Reagan voelde wel aankomen dat zijn rivaal een punt zou maken van zijn hoge leeftijd (73 jaar) en zei direct:

"U moet weten dat ik niet van plan ben om leeftijd een issue te maken in deze campagne. Ik zal de jeugd en de onervarenheid van mijn tegenstander niet uitbuiten voor politiek gewin."

Bekijk hier hoe Reagan daar direct de harten van de Amerikanen mee stal en zelfs Mondale aan het lachen bracht:


Bush sr. versus Clinton
In 1992 maakte George Bush sr. een hele afstandelijke indruk door een vraag van een bezorgde kiezer over de nationale staatsschuld niet te begrijpen. Ze wilde weten wat dat voor hem persoonlijk betekende, maar Bush begreep de vraag niet of deed alsof hij het niet begreep.

De veel charmantere Bill Clinton kon er veel beter mee uit de voeten en dat was één van de beslissende momenten in de campagne.

Bekijk hier hoe de ouwe Bush zichzelf in de problemen bracht: 


McCain versus Obama
In de aanloop naar de vorige presidentsverkiezingen zei John McCain tamelijk denigrerend 'that one' toen hij over Obama sprak. Dat was sowieso respectloos, maar raakte ook een beetje de open raciale zenuw. Een oude blanke die denigrerend doet tegen het 'negertje'.

Bekijk in het filmpje hieronder hoe waardig Obama daar op reageerde:


Romney versus Obama?
En nu maar afwachten of Romney en Obama in de toekomst ook een prominente plek krijgen in dit rijtje historische fragmenten.

Volgens Bertine Moenaff van DeJaap.nl moet Romney hopen op een blunderende Obama. Morgenochtend zullen we zien of dat ijdele hoop was of niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen