US elections23 feb '12 07:49

Romney heeft de beste uitsmijters

Auteur: Harmen Simon Teunis

De republikeinse presidentskandidaten Santorum en Romney zaten elkaar vannacht herhaaldelijk dwars in een cruciaal laatste debat op de Amerikaanse televisie. En in dat laatste debat bleek Romney het beste uit de verf te komen.

"Het leek erop alsof Mitt Romney in ieder geval in zijn confrontaties met Santorum de wat betere uitsmijters had", zegt BNR-correspondent in de Verenigde Staten, Reinout van Wagtendonk.

Rick Santorum haalde de laatste weken Mitt Romney in en viel hem in het debat aan op de hervormingen in de gezondheidszorg die hij als gouverneur van de staat Massachusetts doorvoerde. Een van Romney's zwakke plekken.

Maar volgens Van Wagtendonk sloeg Romney hard terug. "Dat deed hij door hem te herinneren aan vier jaar geleden toen hij ook voor het presidentsschap streed. Toen zei Santorum dat Romney de beste kandidaat en de meest conservatieve was. Romney slaagde er verschillende keren in om aan te tonen dat Santorum jaren geleden heel andere dingen beweerde en kwam daar goed mee weg."

Romney staat voor
In zekere zin zou je kunnen zeggen dat Romney nu voor staat in zijn strijd met Santorum. Maar, zegt Van Wagtendonk: "In eerdere instanties heeft Romney in deze presidentsstrijd soms te vroeg gedacht dat hij de man zou zijn die november moest uitkomen tegen Barack Obama." En daardoor heeft Romney zijn pijlen voornamelijk op op Obama gericht. 

Maar nu Santorum steeds meer geldt als het rechts-conservatieve alternatief, moet Romney zich ook richten op hem. "Het debat van vannacht was een beetje een combinatie. Hij viel Santorum redelijk hard aan, deed dat goed en scoorde waarschijnlijk wat beter. Tegelijkertijd hoopt Romney dat hij nog steeds de eindoverwinnaar zal zijn, want hij bleef ook Obama aanvallen in dat debat."

Romney president? Geen atoomaanval van Iran
En daarbij kwam ook Iran ter sprake. "Al die republikeinen op het toneel, met uitzondering van Ron Paul, zijn heel fel tegen Iran. Maar Romney stelt het wel heel erg zwart wit. Hij zegt Iran heeft geen atoomwapen en er komt geen atoomaanval, als hij president wordt . En als je voor een herverkiezing voor Obama kiest, dan zou dat volgens hem wel gebeuren."

"De enige kandidaat bij de republikeinen die dit niet vind is Ron Paul. Hij scoorde met zijn antioorlog standpunt en heeft een harde kern van supporters. Maar president wordt Ron Paul nooit", aldus Van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen