US elections4 nov '12 20:17Aangepast op 5 nov '12 09:11

Nek-aan-nekrace in VS

Auteur: Fleur de Bruijn

Twee dagen voor de verkiezingen in de VS wezen de opiniepeilingen zondag op een nek-aan-nekrace tussen president Barack Obama en zijn uitdager Mitt Romney.

Het land probeert ondertussen de gevolgen van monsterstorm Sandy te boven te komen. Voor tienduizenden Amerikanen moet dringend onderdak worden geregeld nu koud weer op komst is.

Ondertussen wordt er nog non-stop campagne wordt gevoerd. En niet alleen door Romney en Obama, maar ook door de vicekandidaten. Maar ook Bill Clinton speelt een flinke rol in de campagne van Obama, zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. “Hij is minstens zo vaak als Obama te zien in de verschillende staten. Ze gaan naar hot van naar her. Van Ohio, Virginia tot Florida. Tussen nu en dinsdagmiddag houden deze twee kandidaten en hun campagnes niet op.”

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zegt dat er een aantal zaken zijn die het zo spannend maken, waaronder de twijfelende kiezers. Want zij twijfelen nog steeds. “Ze weifelen en twijfelen tot het laatste moment. Hoewel bij die weifelaars de wijzer iets meer ten gunste staat van Romney dan van Obama. Daar vult dus nog het een en ander te winnen.”

Het is volgens Hammelburg een beetje zoals Maureen Dowd (columnist New York Times, red.) zondag schreef. “Het Amerikaanse volk moet kiezen tussen een man waar ze niet meer verliefd op zijn, en een man waar ze maar niet verliefd op kunnen worden.”

“En zo is het nou precies”, zegt Hammelburg. "Dat zie je terug in de peilingen. Die zijn echt nek-aan-nek."

Washington Post: gelijke stand
Volgens een opiniepeiling die de krant Washington Post zondag publiceerde, kunnen de Democraat Obama en de Republikein Romney allebei rekenen op 48 procent van de stemmen. De race om het Witte Huis zal worden beslist in de swing states, waar het kantje boord is.

Ook bij een slechts klein verschil tussen beide kampen gaan in het Amerikaanse systeem alle kiesmannen naar de kandidaat met de meeste stemmen in de desbetreffende staat. Het college van de kiesmannen wijst uiteindelijk de president aan.

Enquêtes tegenstrijdig
De enquêtes in de swing states zijn tegenstrijdig. Volgens een peiling van NBC en Wall Street Journal ligt Obama in Ohio met 51 procent tegen 45 procent voor op Romney. Een onderzoek in opdracht van persbureau Reuters geeft een verschil van 48 procent voor Obama en 44 procent voor Romney. Sinds 1960 is niemand meer president van de VS geworden zonder Ohio te winnen, waar 18 kiesmannen zijn te vergeven.

In Florida is het verschil volgens NBC twee procent (49 voor Obama, 47 voor Romney). Bij Reuters gaan zij gelijk op met 47 procent. Florida levert 29 kiesmannen en is daarmee de belangrijkste swing state. Romney en Obama voerden dit weekeinde campagne in diverse staten.

Gang naar stembus
Er worden tal van maatregelen genomen om de gang naar de stembus ondanks de gevolgen van superstorm Sandy ordentelijk te laten verlopen. Zo mogen mensen die ontheemd zijn geraakt in New Jersey, een van de zwaarst getroffen staten, bij wijze van uitzondering ook stemmen via e-mail of via fax.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen