Heart of Texas | 'Maar Ze Zijn Niet Illegaal'
Op Californie na trekt Texas de meeste buitenlandse vluchtelingen van alle Amerikaanse staten: jaarlijks zo’n tienduizend asielzoekers. Hulporganisaties voor deze vluchtelingen in Texas moeten wel extra benadrukken dat die asielzoekers geen illegalen zijn, want immigratie blijft er een heet hangijzer.
Tekst en beeld: Reinout van Wagtendonk
Drummers uit Bhutan waren een attractie tijdens festiviteiten voor Wereldvluchtelingendag van de Verenigde Naties in het Bob Bullock staatsmuseum van Texas. De manifestatie was bedoeld om de aandacht te richten op de vluchtelingen die zich hebben gevestigd in Texas en de organisaties die ze hulp bieden. Bhutan is samen met Birma en Irak een van de drie landen met de meeste vluchtelingen die in Texas terecht komen.
I Act is een interkerkelijke actiegroep voor vluchtelingen in midden Texas. Coordinator Lubna Zeidan zegt dat ze met een tiental organisaties een hele infrastructuur voor de opvang van asielzoekers hebben opgebouwd. De inburgering in Texas en andere Amerikaanse staten is een informeel proces, niet door de overheid opgelegd zoals in Nederland.
Zeidan: “We hebben groepen die Engelse les geven, we hebben instellingen voor sociale zorg, we hebben vrijwilligers die vluchtelingen helpen om Amerikaanse gewoontes en eigenaardigheden onder de knie te krijgen.”
Veel van de asielzoekers in Texas zijn religieuze vluchtelingen. Verschillenden van de Irakezen in Texas zijn van het Mandaïsme, een oeroud geloof geworteld in Mesopotamië.
Een van hen, Zuhal, zegt dat hij moest vluchten voor z’n leven uit Irak. Hij had altijd gehoord dat Texas de meest Amerikaanse staat van allemaal was, dus daarom wilde hij daar naartoe. Hij geniet er van het snikhete weer en van de vriendelijkheid van de mensen die hem vrij in zijn geloof laten.
Zuhal is inmiddels drie jaar in de VS. Nog twee en hij kan Amerikaan worden. Maar liefst had hij gelijk al z’n rechterhand opgestoken en de eed van trouw uitgesproken tijdens de inzweringsceremonie voor nieuwe Amerikaanse staatsburgers die ook onderdeel was van deze vluchtelingendag in het museum in Austin.
Het overgrote deel van de 10.000 of zo asielzoekers die jaarlijks naar Texas komen gaat naar de grootste steden: Houston en Dallas. Daar is werk en goed onderwijs, daar zijn familieleden en sponsors en hulpverleners en daar wordt wat meer genuanceerd gedacht in het soms zo bittere debat over immigratie.
Illegale immigranten zijn de grote boosdoeners voor nogal wat Amerikanen. Waarbij alle immigranten, vooral als ze een kleurtje hebben, soms wat al te gemakkelijk over één kam worden geschoren. Lu Zeidan van de interkerkelijke vluchtelingenactiegroep I Act zegt dat ze vaak hard moet terugduwen tegen de vooroordelen.
“Zelf heb ik niets tegen illegale immigranten, maar ik weet dat die weerstand er wel is onder veel andere mensen,” zegt ze. “Ik begin iedere discussie over vluchtelingen dan ook met uit te leggen dat zij helemaal niet illegaal zijn. Zij zijn hier met verblijfsvergunningen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze hebben even onze hulp nodig en dan zijn ze gewoon een verrijking voor ons land.”