US elections23 apr '12 06:20

Heart of Texas | Erkenning voor een paardenostheopaat

Auteur: Thijs Baas

Janek Vluggen is een Nederlandse paardenostheopaat in Texas. Van de autoriteiten daar mag het eigenlijk niet, maar zijn behandelingswijze heeft hem een grote groep tevreden klanten opgeleverd in deze paardengekke staat. Vluggen is nu met Texas in de slag om er de paardenostheopathie wettelijk erkend te krijgen.

Tekst en beeld: Reinout van Wagtendonk

Janek Vluggen heeft een speciaal gevoel voor paarden. Letterlijk. Want als paardenostheopaat voelt hij met zijn handen dingen waar de paardenkenners in Texas vaak versteld van staan.

Chiropractors
“Dit is horse country,” zegt Michelle Smith, eigenaresse van de door Vluggen behandelde Lord Grayson. “Dus aan chiropractors en dergelijke voor paarden geen gebrek. Maar Janek ziet het hele paard. Hij vindt blessures en herstelt blessures die voor anderen verborgen bleven. Ik kom al jaren bij hem. Mensen rijden soms zes, zeven uur met hun paarden in de trailer om bij hem op spreekuur te komen.”

Onderdak
De Whole Horse Clinic van dierenarts Lu Ann Grovers in San Marcos biedt onderdak aan het Vluggen Institute of Equine Osteopathy and Education. Na een eerste onderzoek door Vluggen, waarbij hij aan Lord Grayson sjort en klopt en doet,  komt Grovers terug met enkele röntgenfoto’s die bevestigen wat de Limburgse ostheopaat als diagnose had gesteld. Hij kraakt wat botten en verzekert Smith dat haar paard na deze “10.000 kilometer beurt” weer veel beter zal bewegen.

Teruggeven van balans
“Net als bij ostheopathie voor mensen gaat het ook bij paarden om het teruggeven van balans, van vitaliteit,” legt Vluggen uit in de grote schuur waarin hij spreekuur houdt. Deze 52-jarige Nederlander heeft een praktijk net over de Limburgse grens in Duitsland waar hij ook mensen behandelt, maar is bijna zes maanden per jaar in Texas. “Als ostheopaat kijk je naar het bewegingspatroon van het paard op elk level: het skelet, de spieren en gewrichten en dergelijke, het orgaansysteem en het craniosacraalsysteem van schedel naar kruisbeen.”

Rodeosport
Vluggen kwam 12 jaar geleden voor het eerst naar de Verenigde Staten vanwege zijn liefde voor de rodeosport met cutting paarden. Dat is afgeleid van het werk dat cowboys deden en doen met het opdrijven van koeienkuddes.  Hij behandelde paarden tijdens de competities en de resultaten die hij boekte vielen op.

Voelen met handen
“Je hebt hier natuurlijk heel veel paarden en heel veel mensen die heel goed kunnen rijden en er verstand van hebben, en die voelen met hun achterwerk in het zadel wat ik voel met m’n handen: dat er iets niet in orde is,” vertelt Vluggen. “Ze staan er open voor om alles uit te proberen wat zo’n paard dan weer beter kan laten rijden, want het is vaak big business.

Dan zeggen ze tegen collega’s ‘hee, hij doet de gekste dingen met m’n paard, maar hij loopt wel beter. Daar moet je eens naar toegaan.’  Zo krijg je langzaam je voet tussen de deur en je loopt dierenartsen tegen het lijf en die vragen of zij dat ook kunnen leren.”

Gerelateerde artikelen