US elections16 apr '12 05:59

Heart of Texas | “Yes We Can” in 2012

Auteur: Fleur de Bruijn

Mitt Romney wordt vrijwel zeker de Republikeinse tegenstander van president Obama. Maar zeg dat niet tegen de vele jonge kiezers die hartstochtelijk campagne blijven voeren voor Ron Paul.

Tekst en beeld: Reinout van Wagtendonk

Het enthousiasme voor deze 76 jaar oude presidentskandidaat doet een beetje denken aan de “yes we can” sfeer vier jaar geleden voor Barack Obama. Tijdens een tournee langs universiteiten in zijn thuisstaat Texas trok Paul duizenden vooral jonge supporters.

Sterke visie
Op een plein in het oude hart van San Antonio vertelt de 23-jarige studente Mariah dat iedereen die ze kent geïnspireerd is door Ron Paul. “Hij is niet zoals de doorsnee politici van de Republikeinen en de Democraten,” zegt ze. “Zijn economische visie is sterk. Hij was de enige politicus die al lang van tevoren waarschuwde voor het klappen van de bubble op de huizenmarkt.”

Ze verwijst zelfs naar de Oostenrijkse school. Dat is economische theorie aangehangen door de goudstandaardminnende, anti-fiatgeld, anti-Federal Reserve libertarier Ron Paul. 

De student in blazer die zijn favoriete presidentskandidaat introduceert op het plein voor Amerika’s oudste kerk, de kathedraal van San Fernando, heeft het over individuele vrijheid, lage belastingen en het recht op het dragen van vuurwapens.

Conservatieve thema’s
Conservatieve thema’s en niet bepaald iets dat je vier jaar geleden terughoorde in de toespraken van presidentskandidaat Barack Obama. De zelfbenoemde Ron Paul Revolutie is ook wat omvang betreft niet te vergelijken met Obama 2008, veel kleiner. 

Maar wat Ron Paul in 2012 nog steeds wel heeft, in ieder geval als enige van de Republikeinen, is een consequente boodschap van hope en change en dat voedt de energie onder zijn aanhangers.

“De energie die Obama opwekte was erg goed”, zegt de 22-jarige Freddy Mendez. “Hij beloofde change, maar zoals we gezien hebben: die veranderingen waren ten kwade met het verhogen van het schuldenplafond en de hoge werkeloosheid. Nu is het Ron Paul die die energie geeft.”  Mendez staat te popelen om zijn eerste stem in een presidentsverkiezing te kunnen uitbrengen voor Paul.

Jonge leeftijd
Naast de jonge leeftijd van veel van zijn supporters is er nog iets anders dat opvalt tijdens Ron Paul’s campagne rallies in Texas. Zijn aanhangers zijn geen traditionele Republikeinen. En in ieder geval in San Antonio bezwoeren nogal wat van hen dat ze straks in november voor niemand anders dan hun idool zullen stemmen.

“Ik stem in november uit principe op niemand anders dan Ron Paul,” zegt de 26-jarige Ryan. “Ik sta geregistreerd als Republikein, maar ik stem niet langer op kandidaten alleen maar omdat ze van de Republikeinen zijn. Ik ben een conservatief. Ron Paul is een echte conservatief. Dat is voor mij wat telt.”

“Mitt Romney is een zwalker. Links-liberaal de ene keer, conservatief de volgende keer. Veel Republikeinen zouden zich eigenlijk helemaal geen Republikein mogen noemen. Ron Paul is de enig echte Republikein,” benadert Freddy Mendez het vanuit een iets andere invalshoek. “Ook als Ron Paul in november niet de Republikeinse kandidaat is ga ik toch op hem stemmen. I’ll write him in, schrijf zijn naam op het stembiljet.”

Energie
De meer dan waarschijnlijke Republikeinse eindkandidaat Mitt Romney zou de energie van de Ron Paul supporters heel goed kunnen gebruiken. Maar daar kan Romney vooralsnog niet op rekenen. Als het in november gaat aankomen op een procentje hier of daar in de swing staten dan wordt het misschien de loyaliteit van de fervente Ron Paul-kiezers die het verschil gaat maken.

Deze libertarische conservatieven blijven moelijk thuis of brengen op een of andere wijze een proteststem uit op Paul.

Dat werkt dan in het voordeel van president Obama. 

Reinout is de VS-correspondent van Typisch Amerikaans. Embedded sinds Reagan maar nog altijd verbaasd. Nu een tijdje wonende in Austin, Texas. Volg hem op @BNRvs

Gerelateerde artikelen