US elections20 aug '12 06:57

Amerikaanse politicus: niet zwanger door verkrachting

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Republikeinse kandidaat voor de Senaat Todd Akin weet zeker dat een vrouw niet zwanger kan worden na een verkrachting. Dat zei Akin in een tv-interview.

"Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen", antwoordde Akin toen hem werd gevraagd waarom hij zich blijft verzetten tegen abortus, ook in geval van verkrachting.

"Laten we aannemen dat het misschien niet werkt of iets dergelijks, dan moet er absoluut een straf zijn. Maar die straf moet echter voor de verkrachter zijn, niet voor de baby", zei Akin.

Foutje, bedankt
Akin liet later op de dag in een verklaring weten dat hij zich "versprak" tijdens het interview. "Het weerspiegelt niet mijn diepe empathie voor de duizenden vrouwen die elk jaar worden verkracht en misbruikt", aldus de politicus. Hij erkende dat abortus, en in het bijzonder in het geval van verkrachting, een zeer beladen onderwerp is. "Maar ik geloof diep in de bescherming van alle leven en ik geloof niet dat het beschadigen van een onschuldig slachtoffer de juiste manier van handelen is."

Romney en Ryan zien het anders
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en de kandidaat voor het vicepresidentschap Paul Ryan hebben afstand genomen van de uitspraken van Akin. "Gouverneur Romney en congreslid Ryan zijn het niet eens met de verklaring van de heer Akin. Romney en Ryan zijn niet tegen abortus in gevallen van verkrachting", aldus een verklaring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen