US elections9 okt '12 05:36Aangepast op 9 okt '12 07:34

Romney passeert Obama in peiling

Auteur: Anne-Greet Haars

Vier dagen na het eerste televisiedebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten zouden de meeste Amerikanen op de Republikein Mitt Romney stemmen.

Dat blijkt maandag uit een peiling van onderzoeksinstituut Pew Research Center. Het is de eerste keer sinds tijden dat Romney in een peiling aan kop gaat.

Volgens het onderzoek dat tussen 4 en 7 oktober werd uitgevoerd onder 1.511 kiesgerechtigden, zou Romney 49 procent van de stemmen krijgen. President Barack Obama moet het doen met 45 procent.

In september lag Obama nog 9 procentpunten voor.

Momentum
"Het betekent dat het momentum - de wind in de rug - nu ook wordt uitgedrukt in cijfers in de opiniepeiling. Dat het beter met hem gaat, in ieder geval in deze peiling, komt door het debat", vertelt correspondent Reinout van Wagtendonk.

"De laatste weken hebben de Republikeinen heel erg geklaagd over de opiniepeilingen waarin Obama voorlag, waarbij ze zeiden dat de opiniepeilers meer Democraten dan statistisch verantwoorderlijk in hun groep van respondenten hadden. En nu blijkt dat er in deze peiling meer Republikeinen dan statistisch verantwoorderlijk zaten: dus dat is mogelijk ook een kleine verklaring."

Swing states
"Florida, Viriginia, Ohio: ook als je daar kijkt zie je dat Obama een stukje terugloopt in de voorsprong. Maar er zijn nog geen aanwijzingen dat hij echt achterligt", vertel Van Wagtendonk.

"Er is één hele belangrijke analist van opiniepeilingen in de VS is Nate Silver van de New York Times. Hij schrijft letterijk iedere dag over opiniepeilingen, ook in historisch verband. Hij zegt dus dat Obama ietsje aan het verliezen is, maar dat de kans meer dan 70 procent is dat Obama gaat winnen."

Gerelateerde artikelen