US elections4 okt '12 06:08Aangepast op 4 okt '12 07:37

Defensieve Obama legt het af tegen Romney

Auteur: Thijs Baas

Mitt Romney heeft volgens 67 procent van de kijkers het eerste debat met Barack Obama gewonnen. Dat blijkt uit een eerste peiling van CNN.

De huidige president koos duidelijk voor de verdediging en dat had hij beter niet kunnen doen. De ontspannen Romney besloot zich offensiever op te stellen en opende uitgebreid de aanval op het beleid van Obama. Hij benadrukte daarbij vooral de open zenuw van de president: een zwakke economie en een hoge werkloosheid.

De oplossing voor de crisis zou Obama vooral zoeken in een grotere overheid en het verhogen van belastingen. Romney beloofde miljoenen nieuwe banen en een lastenverlichting voor de Amerikaanse middenklasse.

Obama herhaalde zijn rol als puinruimer toen hij destijds de weinig geliefde George W. Bush opvolgde. Zo verwees hij naar 'twee oorlogen die betaald zijn met een creditcard', verwijzend naar de conflicten in Irak en Afghanistan die Bush tijdens zijn presidentschap begon.

Aanval de beste verdediging
Alleen bij het verdedigen van zijn zorghervormingen koos Obama voor de aanval. De plannen van Romney zouden alle ambities om elke Amerikaan in 2014 een verzekering te geven in de kiem te smoren.

Echt verrassend was het niet dat Romney relatief sterk uit de strijd kwam, zegt Amerikaans correspondent Reinout van Wagtendonk. "Romney heeft deze hele verkiezingscampagne al meer debatten gedaan met zijn Republikeinse tegenstanders. Daar is hij min of meer in gestaald. Obama wordt misschien niet meer zo tegengesproken, dus het wedstrijdritme zat er bij Obama minder in."

Aantekeningen
Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, merkt op dat Obama het ook non-verbaal liet afweten. "Je zag dat Romney steeds bezig was om het woord te richten tot Obama, en Obama was de hele tijd aantekeningen aan het maken en keek hem bijna niet aan. Stel dat je nou het beeld uit had gezet kon je één iemand zien die er plezier in had en iemand anders die zich stond te vervelen."

En dát past volgens Viktor Vlam van debattrainingsbureau Debatrix precies in het beeld dat Romney van Obama wil schetsen. "Namelijk dat hij de baan niet aankan. Hij leek oververmoeid, het leek hem allemaal te zwaar te worden. En dat is nou precies wat de presidente niet uit moet stralen op het moment dat hij het volk vraagt om hem nog een keer te kiezen voor een tweede termijn."

Trouwdag Obama
Amerika-deskundige Koen Petersen was al onder de indruk van de opening van Romney. "Het debat vond plaats op de trouwdag van Obama. Die zei tegen zijn vrouw dat hij de volgende keer toch zou proberen mee te nemen naar een romantischer oord. Toen Romney iets mocht zeggen feliciteerde zei hij dat hij zich kon voorstellen dat er een romantischer plek was dan je trouwdag doorbrengen "met mij". Daarmee had hij de lachers op zijn hand en de dominantie die hij met dat grapje nam heeft hij eigenlijk tot het einde niet meer afgestaan."

Romney liet duidelijk weten hoe hij de werkgelegenheid wil laten groeien, vindt Petersen. "Tegelijkertijd maakte hij gebruik van de gelegenheid om de valse voorstelling van zaken over zijn belastingplannen zoals Obama die doorgaf recht te zetten. Dus hij was heel erg aanvallend, ook over de valse informatie die de Obama-campagne over hem de wereld ingooide."

Kat in het bakkie
Toch is volgs Van Grieken nog lang niet alles verloren voor Obama. "In het verleden is het wel vaker gebeurd dat een zittend president het in een eerste debat slecht deed. Ronald Reagen hing in 1984 net als Obama een beetje verveeld achteruit, maar vervolgens sloeg hij in het tweede debat echt genadeloos toe. Het is een goede duw voor Romney, maar een echte game changer zou ik het niet willen noemen."

Van Wagtendonk sluit zich daarbij aan: "het optimisme bij Obama-supporters dat het kat in het bakkie was, is er een beetje vanaf gegaan vannacht. Die kat is nu even een kater geworden."

Gerelateerde artikelen