US elections13 feb '12 07:02

Texas Talk Radio: God, Geweren en Goud

Auteur: Edme Koorstra

Talk radio in Texas. Dat is praten over abortus, Obama en vuurwapens. Abortus en Obama zijn ze erg tegen, maar vuurwapens zijn ze erg voor op radiostation KLBJ.

Tekst en foto’s Reinout van Wagtendonk

Een lokale rel in Austin, de hoofdstad van Texas: een lerares gaf een 16-jarige leerlinge de morning after pil. Dan gaat het op de talk radio al heel snel ook over abortus.

Zwangerschap
Todd Jeffries is de ene helft van het duo Todd & Don op de AM-frequentie van KLBJ.  Hij is fel anti-abortus. Hij ruziet erover met zijn collega presentator Don Pryor. Die is ook rechts, want vrijwel iedere talk show presentator in de VS komt uit de conservatieve hoek. Maar hij vindt wel dat vrouwen zelf over hun zwangerschap moeten kunnen beslissen. 

Don neemt het dan ook op voor de vrouwen in Texas die sinds kort gedwongen worden om eerst naar de hartslag in hun baarmoeder te luisteren, voor ze naar de abortuskliniek mogen. "Dat is wreed," zegt hij tegen zijn luisteraars. "Dat is een vorm van geestelijk martelen."

"Het is inderdaad martelen," valt Todd hem in de rede. "Wat ze met de ongeboren babies doen, hun schedeltjes verbrijzelen tijdens een abortus is inderdaad martelen." Na de uitzending zegt hij in de KLBJ-studio dat een grote meerderheid van zijn luisteraars in conservatief christelijk Texas er zo over denkt. Abortus is een gespreksonderwerp dat de gemoederen van de luisteraars altijd bijzonder verhit.

Wapens
Het andere onderwerp dat gegarandeerd scoort is het burgerrecht om tot de tanden gewapend te mogen zijn. In Texas moet je niet aan die vuurwapenvrijheid komen want dan worden de mensen soms heel vals. Een vrouw die inbelde om te zeggen dat ze bang is van vuurwapens en als belastingbetaler verwacht dat de politie haar komt helpen in het geval van een inbraak of beroving werd door Todd uitgemaakt voor: "idioot".

'Woede is beangstigend'
"De woede die ik opwek als ik Todd tegenspreek op het gebied van die vrijheid is soms echt beangstigend," zegt Don Pryor. "Het komt voor dat ik na een uitzending echt even extra om me heen kijk op het parkeerterrein om te zien of zo’n inbeller me niet staat op te wachten."

Don is niet tegen het recht om vuurwapens in huis te hebben, maar hij vindt het wel onzin dat zijn collega, net zoals een meerderheid van hun luisteraars, wil dat iedere burger gewoon dagelijks met een pistool in een holster op de heup over straat moet kunnen gaan. 

Entertainment
De twee talkshowpresentatoren geven grif toe dat hun polariserende opinies vooral ook als entertainment bedoeld zijn: voor de luistercijfers. "Als we de luisteraasr niet boeien, trekken we geen adverteerders en dan hebben wij geen baan meer," zegt Todd.

Hun publiek is niet noodzakelijkerwijs op de hoogte van dit verdienmodel. Veel van hun luisteraars geloven echt heilig dat president Obama de VS tot een socialistisch land naar Europees model wil ombouwen.  Ze stemmen af op 590 AM om daarin bevestigd te worden.

"Veel van onze luisteraars zijn ervan overtuigd dat de VS op de rand van de afgrond balanceert," zegt Todd. "Ze hangen daarom nog sterker aan hun geloof in God, aan hun vertrouwen op hun geweren en aan het goud dat ze aan het oppotten zijn."

Presidentskandidaten
Todd en Don zien het persoonlijk wat genuanceerder dan het deel van hun luisterpubliek dat schuilkelders in de achtertuin heeft aangelegd. Toch zijn ze zelf wel degelijk ook verstokte Republikeinen. Maar heel erg onder de indruk van de Republikeinse presidentskandidaten zijn ze niet.

De twee Texanen zeggen zich te schamen voor de genante mislukking van hun gouverneur Rick Perry in de campagne. Ze vinden Newt Gingrich met zijn historie van huwelijksbedrog een onverbeterlijke hypocriet. En ze geloven dat Mitt Romney niets anders te bieden heeft dan een presidentieel uiterlijk. 

Rockstar
"Ik vind het vreselijk om te moeten zeggen," zegt Don Pryor. "Maar Obama is nog steeds onze enige politieke rockstar.  Hij heeft het gewoon: he’s got that thing. Hoe slecht hij het ook doet voor ons allemaal, dát is de reden dat hij straks gewoon weer gaat winnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen