US elections9 nov '12 11:07

Verkiezingen Florida nationale schande

Auteur: Harmen Simon Teunis

In de Verenigde Staten is een storm van kritiek losgebarsten over het verloop van de presidentsverkiezingen in Florida. "Het is weer wachten op Florida" en "dit is een nationale schande'', schrijven landelijke en lokale media vrijdag.

De zuidelijke staat is drie dagen na de verkiezingen nog steeds niet klaar met stemmen tellen, hoewel het kamp van president Barack Obama donderdagavond al de overwinning claimde. Ander punt van kritiek waren de lange rijen waar veel kiezers urenlang in moesten staan voor zij konden stemmen.

Het herinnert aan de chaos van de verkiezingen in 2000. Toen besliste het Hooggerechtshof de verkiezingen in het voordeel van George W. Bush, na wekenlang wachten op de destijds beslissende uitslag.

Opnieuw beschamend
"Amerika zat toen op het puntje van zijn stoel te kijken hoe Florida het verpestte'', aldus een woedend commentaar in The Independent Florida Alligator. In die dagelijkse studentenkrant van de Universiteit van Florida wordt de stembusgang van 2012 beschreven als "opnieuw beschamend'' en een "nationale schande''.

Grote media verbazen zich over de traagheid in Florida. "Wachten op Florida, opnieuw'', aldus The Los Angeles Times. De krant concludeert vooral dat de 'sunshine state' deze keer gelukkig niet cruciaal was voor de einduitkomst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen