US elections4 sep '12 13:10

Obama moet mikken op hoopvolle toekomst

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Democratische Conventie, het startschot voor de verkiezingscampagne van Barack Obama, begint vandaag. En Obama zal zich vooral moeten richten op een hoopvolle toekomst, zegt Amerika-deskundige Willem Post.

"Dat is Obama wel toevertrouwd. Maar hij sleept wel die afgelopen vier jaar mee. Natuurlijk zal hij iets vertellen over hoe het erg allemaal was; de erfenis van Bush", zegt Post op BNR. Maar hij vraagt zich of Obama daar veel mee opschiet. "De gemiddelde kiezer is toch kort van memorie en denkt aan de eerste volle maand dat hij ‘in office’ was. Toen was de werkloosheid 8,3 procent en nu is dat percentage precies hetzelfde. Dan is toch de vraag; wat is er veranderd."

Toch zal de economie een van de belangrijkste onderwerpen zijn voor Obama, want daar draait alles om, geeft ook Post toe. “Banen, banen, banen. Het vervelende voor Obama is dat de speelruimte beperkt is. Wat Obama kan doen is heel specifiek praten over wat hij wil met Amerikaanse economie. Maar als je niet zoveel geld hebt en er een enorm begrotingstekort is, blijft het toch beperkt tot wat kleinere initiatieven. Kan hij daar de gemiddelde Amerikaan mee betoveren?", vraagt Post zich af.

Voorsprong voor Obama
Obama heeft in de peilingen nog een kleine voorsprong op Romney van 0,1 procentpunt. En die voorsprong zal de komende dagen groter worden, verwacht Post. De Democratische Conventie duurt tot donderdag en tot die afgelopen is, staat Obama vol in de schijnwerpers. "Dat komt vooral omdat hij zo’n geweldige campagne achter zich heeft staan. Op het hoofdkantoor van het campagneteam zie je heel goede adviseurs."

Toch heeft Mitt Romney als eeuwige zakenmanpoliticus de tijdsgeest mee, stelt Post. En daar maakt Romney dankbaar gebruik van. "Dan kan Obama wel zeggen dat Romney bij de één procent hoort en alleen voor de allerrijksten op wil komen, maar in iedere Amerikaan schuilt een zakenman. Dat is toch een voordeel voor Romney."

Smullen van 'greatest show on earth'
Post verwacht dat het de komende dagen smullen wordt. “Vanavond komt Michelle Obama met een toespraak. Morgenavond is het Bill Clinton die Obama gaat lanceren en echt een toespraak moet houden waarin hij Obama de hemel in prijst. Dat hoort ook wel bij deze ‘greatest show on earth’."

Donderdagavond zal Obama een toespraak houden in het Bank of America Stadium, waar plek is voor 70.000 Obama-aanhangers. Dat is heel wat anders dan de arena waar de conventie plaats vindt, want daar kunnen 20.000 mensen in. "Daarom worden vanuit het hele land bussen met studenten naar Charlotte, North Carolina, gevoerd worden om maar in het stadion plaats te nemen", legt Post uit.

"Iedereen kijkt natuurlijk of er lege plekken zijn en het glorieuze eraf is. Het is heel wat anders dan vier jaar geleden. Obama moet er heel hard tegenaan maar dat kun je aan hem toevertrouwen", aldus Post.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen