US elections31 aug '12 06:49

Romney belooft miljoenen banen

Auteur: Pieter van den Akker

Zijn vrouw kan goed speechen, maar hoe deed Romney het zelf? De Amerikaanse presidentskandidaat vannacht de Republikeinse Conventie beëindigd met een grote toespraak.

De slotavond in Tampa was een beetje 'Dit is Uw Leven' met allerlei hartverwarmende anekdotes over Romney. De Amerikaanse schaatser Dan Jansen, Olympisch gouden medaille winnaar op de 1000 meter, was vol lof over hem, weet BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk. "Eén van verschillende Amerikaanse olympiërs die Romney vannacht de hemel in prezen. In 2002 haalde Romney de Olympische Winterspelen van Salt Lake City uit het slop. Dat wapenfeit is een belangrijk punt op het cv'tje waarmee hij Amerika probeert over te halen om hem als president te kiezen."

Nederigheid
Romney zelf vroeg om steun van zijn publiek en zei dat hij de taak met nederigheid accepteert. "Het is een grote eer en een nog grotere verantwoordelijkheid. Vanavond vraag ik u met mij mee te gaan naar een betere toekomst''. Romney's daaropvolgende speech was zoals verwacht grotendeels op de economie gericht.

Hij beloofde onder meer vele miljoenen nieuwe banen, als hij president wordt. Volgens de Republikein betwijfelt voor het eerst een meerderheid van de Amerikanen of hun kinderen een betere toekomst zullen krijgen. Romney wees erop dat de VS altijd juist de belofte inhield van een betere toekomst en een leven in vrijheid.

'Obama teleurstellend'
Hij liet erop volgen dat Obama zijn verkiezingsbeloftes van vier jaar geleden niet heeft waargemaakt. "Ik wou dat Obama succes had gehad, omdat ik wil dat Amerika succes heeft. Maar zijn beloften maakten plaats voor teleurstelling en verdeeldheid'', aldus Romney.

Romney viel Obama zoals verwacht hard aan op zijn economische prestaties. Volgens de presidentskandidaat, een succesvol zakenman, verstikt Obama banenscheppende bedrijven en de middenklasse met zijn belastingbeleid. "Deze president kan ons niet vertellen dat we vandaag de dag beter af zijn dan toen hij Witte Huis betrad'', aldus Romney.

Het meest merkwaardige optreden van vannacht, zegt correspondent Van Wagtendonk, kwam op naam van Clint Eastwood. "De Oscarwinnende filmster en regisseur was een niet heel goed geheim gehouden verrassingsspreker en de 82-jarige 'Dirty Harry' improviseerde. Een soort conference met een lege stoel waar een vuilbekkende Obama op zou zitten. What do you want me to tell Romney?"

Klik op de gele balk onder de foto om te luisteren naar de bijdrage van Reinout van Wagtendonk en het staaltje cabaret van Clint Eastwood.

Gerelateerde artikelen