US elections26 jun '12 08:45

Presidentsstrijd Obama vs. Romney duurste ooit

Auteur: Anne-Greet Haars

Het grote geld kan onbeperkt blijven rollen in Amerikaanse verkiezingscampagnes. Bedrijven en andere schatrijke spelers mogen - anoniem als ze willen - hun favoriete partij of politicus miljoenen blijven toeschuiven.

De presidentsstrijd tussen Barack Obama en Mitt Romney wordt de duurste ooit. De campagnes zullen rond de 1 miljard dollar per stuk gaan kosten. Het binnenhalen van het geld is gemakkelijker geworden door een uitspraak van het Hooggerechtshof in 2010. 

Vrijheid van meningsuiting
Want vijf conservatieve rechters, die de meerderheid vormen in het Hooggerechtshof in Washington, bepaalden twee jaar geleden dat het geven van geld aan politieke kandidaten gelijk staat aan het geven van een mening. 

Vanwege de vrijheid van meningsuiting, werd daarom het limiteren van contributies aan partijen en individuele politici in strijd verklaard met de burgerrechten vastgelegd in de grondwet.

Super PACs
Het resultaat van die uitspraak: de inmiddels beruchte Super PACs, ondoorzichtige politieke organisaties met zo’n beetje ongelimiteerde contributies, die ongecontroleerd campagne voeren voor en tegen kandidaten. 

Klik hier voor de hele bijdrage van Reinout Wagtendonk over de dure campagnes van Obama en Romney.

Gerelateerde artikelen